“Приятели на морето” събира в Бургас маринисти от цялата страна

|
Около 200 творци от цялата страна ще участват в националната изложба „Приятели на морето“, която стартира на 9 август в Бургас. Мащабното събитие е организирано от община Бургас, Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ и Дружеството на художниците в града.
Два автомобила от Бургас ще транспортират картините. Те ще поемат в два лъча — на север Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и на юг — Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София.
До 3 август картините трябва да са в Бургас, а на 4 и 5 август национално жури с председател Светлин Русев ще ги прегледа. В състава на журито са Христо Харалампиев, Милко Божков, Георги Трифонов, Кирил Симеонов, Стоян Цанев, Живко Иванов, Светозар Бенчев и Божидар Калъчев.
Картините ще бъдат подредени едновременно в четири зали — галериите на улиците „Митрополит Симеон“ и „Александровска“ и частните галерии „Пролет“ и „Бургас“. Експозициите ще останат там до 29 октомври.
Идеята „Приятели на морето“ беше осъществена за първи път през 1976 г. Сега се възстановява след 20-годишно прекъсване. По статут ще се провежда на всеки две години.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *