“Проблемът с комарите и други истории” със специалната награда за пълнометражен документален филм в Карлови Вари

|
На 42-рия международен кинофестивал в Карлови Вари "Проблемът с комарите и други истории" получи специалната награда за пълнометражен документален филм. Международното жури с председател Димитри Ейпидис, директор на кинофестивала в Солун, отличи българския филм в конкуренция с най-изявените документални филми от последната година.
Билетите и за двете прожекции на филма бяха изкупени още преди началото на фестивала.
Режисьор на "Проблемът с комарите и други истории" е Андрей Паунов, сценарият е на Лилия Топузова и Андрей Паунов, оператори са Борис Мисирков и Георги Богданов, а продуцент е Мартичка Божилова, АГИТПРОП.
"Проблемът с комарите и други истории" се превърна в рядко събитие в българския киноживот, след като бе избран да бъде специалната документална прожекция в престижната секция “Седмица на критиката" на най-големия европейски фестивал в Кан. Така за първи път български документален филм има премиера в рамките на авторитетния кинофестивал.
След представянето в Кан списание "Варайъти" определя филма като "едновременно възхитителен и провокативен", според изданието "Мас и Мас" това е един "поразително красив филм", а "Клоуз-ъп" е категоричен - "малко кинематографично бижу".
След като създателите на "Георги и пеперудите" полетяха и обраха 12 от най-престижните международни филмови награди, сега започва успешното жуженe на новия им филм "Проблемът с комарите и други истории". След Кан и Карлови Вари филмът ще участва на фестивалите в Торонто и Пусан (най-големите фестивали в Северна Америка и Азия), Лондон, Сараево, Варшава, Рейкявик, Солун.
Идеята за филма възниква, когато Лилия Топузова, докторант на Университета в Торонто, среща режисьора Андрей Паунов по време на изследователската си работа върху комунистическото ни минало. Така се ражда приказката за един град и неговите хора, за мрачно минало и атомни мечти, и за жужащите комари, прелитащи над времето. "Проблемът с комарите и други истории" е филм за един малък град и неговите жители, които са изправени пред необичайно пътешествие. Огромни полуръждясали кранове, чуждестранни инвеститори, танци на мажоретки и логото на бъдещата атомна електроцентрала върху сгради и чинии са в очакване на светлото ядрено бъдеще. Единствено комарите край Дунав притесняват гражданите на Белене. А един остров пази тайни за минало, което никой не иска да си спомня. И хвърля сянка върху града, също както и облаците от комари, спускащи се над жителите му.
"След пеперудите идват комарите. Има много насекоми в природата, така че очаквайте филми", казва Андрей.
"Най–голямото удовлетворение за нас както в Кан, така и в Карлови Вари бе фактът, че прожекциите ни бяха изцяло продадени и пред киносалоните се виеха опашки", допълва Мартичка.
"Проблемът с комарите и други истории" е продукция на АГИТПРОП в копродукция с ITVS International (САЩ), Filmtank Хамбург със съдействието на ZDF / ARTE, с подкрепата на Националния филмов център и Програма МЕДИА на Европейската комисия, в сътрудничество със Sundance Channel (САЩ), Channel 4 (Великобритания), Humanist Broadcasting Foundation (Холандия), YLE Teema (Финландия). Световни телевизионни продажби: TV2 World (Дания).
 

По материали на ROI CommunicationКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *