Провокацията чалга

|
Софийска градска художествана галерия направи нещо непривично за нея – приюти повече от дузина фолк изпълнители под своя покрив. Това стана в рамките на изложбата „Изкушението чалга”, която бе открита на 30 април и продължава до 31 май.

Изложбата е значима не толкова от естетическа, колкото от социална гледна точка. Тя е първото начинание, което успява териториално, времево и психологически да позиционира чалгата от създаването й до наши дни. Неслучайно един от ключовите елементи в експозицията е хроника на развитието на чалгата. Тя е представена по години за последните две десетилетия, като за всяка година са отбелязани знаменитите поп-фолк медии, изпълнители и хитове. В същото време, непосредствено до тях е информацията за убийства, финансови кризи, смени на правителства и масови психози за съответния период. Съпоставката е интересна.

Изложбата недвусмислено заявява, че чалгата се е превърнала в социален феномен. Представени са цитати на известни личности от българското културно пространство, които подкрепят това твърдение.

Акцентът е предимно върху секса, социалната деградация и абсурдността – характеристики не на музикален стил, а на определен начин на възприемане на света. Погледът е едностранчив, но обективен. Творбите оставят пространство за размисъл, но май не ни се иска много да се замисляме, защото равносметката не е в наша полза.

Почти всички видове изкуство са представени в изложбата – фотографии, живопис, слово, скулптура, приложни изкуства, музика и кино. Автори на всичко това са Алла Георгиева, Светозара Александрова, Георги Богданов и Борис Мисирков, Даниела Костова, Георги Тушев, Красимир Добрев, Боряна Венциславова, Орлин Неделчев, Викенти Комитски, Станимир Генов, Контантин Божанов, Аделина Попнеделева, Ергин Чавушоглу.

Куратори са Светла Куюмджиева и Весела Ножарова, а проектът е осъществен с подкрепата на Столична община.
 

Десислава ГичеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *