Провокация на запада с помощта на изтока

|
На 12.05.2003 една малко по-нестандартна изложба, наречена „За слънцето на изтока и окото на запада“, отвори врати като част от Осмия салон на изкуствата. Видеоинсталацията на Светослав Кокалов и оператора Яцек Тодоров, представлява един мулти-културен поглед върху обикновения ден, върху рутинното ежедневие. Видеоматериали, прожектирани от десетина телевизионни екрана и фото сесии в същата тематика, украсяват зала 4 на НДК, където изложбата ще бъде отворена за посетители до 16 май. Видеоинсталацията представлява една провокация към публиката, провокация, както в своя стил, така и по съдържанието си. А то е просто - 40-50 минутни филми заснети с любителска камера, ситуирана в метрото на Токио. Сюжет почти няма - има само предизвикателство. А то е голямо.

 


Светослав Кокалов: "Изкуството не е послание. То е емоция"
(Интервю на Кремена Георгиева)

 
К.Г.: Какво за Вас е участието Ви на Осмия салон на изкуствата?
Светослав Кокалов: Една изненада. Аз преди 3 месеца не съм предполагал, че на това място ще направя свой проект, както се казва.
К.Г.: Как бихте определили най-точно мотото на този проект?
Светослав Кокалов: Леонардо има една мисъл, която говори за слънцето на изток и окото на запад, именно затова избрах и това заглавие на моята изложба. Защото изпаднах в същата ситуация и окото ми гледаше на изток, от където идва слънцето.
К.Г.: Това значи ли, че там успяхте да намерите отговори на някои чисто човешки, лични въпроси?
Светослав Кокалов: Да, разбрах, че примерно на моменти мога да бъда по-спокоен и по-концентриран.
К.Г.: Какво е основното послание, което искате да внушите, да предадете на Вашата публика, на хората, които ще посетят изложбата Ви?
Светослав Кокалов: За мен изкуството няма послания. То има емоция. А емоцията трябва да бъде усетена, да бъде усетена от потребителя, както се казва. Аз си задавам моята емоция, като не се опитвам да я предам на никого. Просто нека всеки да изпита емоцията за себе си.
К.Г.: За първи път ли правите такъв вид проект-изложение?
Светослав Кокалов: Да, може да се каже. Това ми е дебюта в този вид изкуство.
К.Г.: Един последен въпрос. Какво мислите за това как ще бъде възприето Вашето изкуство от публиката. Все пак това е нещо по-различно...
Светослав Кокалов: Ами... предполагам, добре. То не може да се каже, че това е нещо по-различно, защото този вид презентация е въведена отдавна в изкуството
К.Г.: Но може би обикновения българин не е свикнал точно с тази форма на представяне...
Светослав Кокалов: Нямам притеснения. Ще оставим на публиката да реши.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *