Програма на фестивала за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”

|
Традиционно се смята, че в България теченията в сферата на изкуството идват със закъснение, и че ние сме в периферията на културна Европа не само географски, но и духовно. “Антистатик” е събитието, което оборва това твърдение.
“Антистатик” 2011 е 4-тото издание на успешния фестивал за съвременен танц и пърформанс, проект на Б brain С store П project, Центъра за култура и дебат “Червената къща” и Информбюро.

През 2008 г. фестивалът направи първото официално преброяване на европейските пърформанс течения, тази година следва продължение…
да обогати и разнообрази културния живот на столицата…
да изрази идеи и тенденции в съвременния танц и пърформaнс…
да покаже добрите европейски практики…
да бъде необикновен, както обикновено…
Отново ще присъстват интересни имена от международната пърформанс сцена. За първи път в България гостува немският феномен Ligna – Radio Ballet, притежател на множество международни награди. Сред гостите са Ан Журен (Франция/Австрия), Крут Юрак (Естония/Австрия), Марко Мандич (Словения), Ан Калер (Германия) и Александър Андрияшкин (Русия). Специално за фестивала “Антистатик” пристига носителят на наградата “Prix Jardin D’Europe” – “EIO” на Мария Баронча (Румъния), Драгана Булут (Сърбия) и Едуард Габия (Румъния), който ще гостува за втори път на фестивала. Българските представления са “Danza” на танцова компания „Дюн“ и “Écorché” на Мирослав Йорганов и Валери Миленков. Отново ще бъде представена и провокационната пърформанс инсталация “+/- 359 Topology” на германците Deufert+Plischke и Б brain С store П project.
Едно от събитията, което непременно трябва да бъдат посетени, е премиерата на книгата “Танцови представи и артистични предпочитания“ на Галина Борисова, която тази година ще предизвика публиката не с танцов пърформанс, а с революция на книжния пазар. Друг акцент е представянето на театрална академия „DasArts”- Амстердам. Входът и за двете събития е свободен.
 
ПРОГРАМА на фестивала от 2 до 5 април
2 април (събота), Младежки театър „Николай Бинев”
19.00 ч., Камерна зала
Вива Мандич
концепция: Марко Мандич (Словения) и Боян Яблановец (Словения); изпълнение: Марко Мандич (Словения), продукция на Via Negativa, 2009.
В рамките на един час Марко буквално изстисква артистичния си живот в една единствена чаша, пълна с пот. На два екрана ставаме свидетели едновременно на театралните му постижения от началото на кариерата му до спечелването на словенската национална награда (2009 г.) и на тайните му преживявания от двете нощи, прекарани в склада на Словенския народен театър. Изпълнението поставя три основни въпроса: 1. Защо правя всичко това? 2. За кого е всичко това? 3. Каква е целта ми? Марко остава радикален и непреклонен в отговорите си: 1. Заради себе си. 2. За мен. 3. Аз. Вива Мандич - ексхибиционист, нарцисист, палячо, интелектуалец, животно, егоист и артист!
Продължителност: 60 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
2 април (събота), Червената къща
21.00 ч., Червена зала
Хайди
концепция и изпълнение: Александър Георгиев (Македония)
Проектът се занимава с атрибутите на глупостта, състоянието на ума и усещанията. Целта на проекта съвсем не е спасяването на света, защото „Хайди” е конструирана фигура – „нещо”, което символизира и представлява наивност, чистота, глупост и радост. „Аз също съм провокиран да разбера дали тя може да бъде очарователно глупава или пък прекалено сладка да се нарече глупава.”
Продължителност: 15 мин.
Формула
хореография и концепция: Искра Шукарова (Македония) и Деян Сърхой (Словения); драматургия: Ана Вуянович (Сърбия); продуцент: Биляна Тануровска–Кюлавковски; изпълнение: Искра Шукарова (Македония) и Александър Георгиев (Македония)
„Формула” е процес, един проект, които се развива в различни фази чрез различни методи за сътрудничество между Шукарова, Сърхой и други драматурзи, теоретици и изпълнители. Първоначално „Формула” е замислен като деконструкция на някои аспекти от класическия балет (движение по диагонали, позициониране спрямо публиката, партньорство, жестове). По-късно тези аспекти са трансформирани. Резултатът няма много общо с балета, но продължава да се стреми към прецизност в изпълнението и качество на движението. В най-новата фаза на проучванията и развитието си „Формула”, Шукарова и Сърхой са поканили Александър Георгиев да влее допълнителна физическа изразителност в концепцията.
Продължителност: 25 мин.
Вход: 10/8 лв. (билетът важи за „Хайди” и „Формула”)
 
3 април (неделя), СУ „Св. Климент Охридски”
19.00 ч., Театрална лаборатория @лма @лтер
Танцова компания Дюн представя:
Danza
идея и хореография: Петя Стойкова; продукция: Танцова компания Дюн/Сдружение „Танц БГ”; изпълнение: Владимир Грудев, Петя Андреева, Петя Стойкова; музика: И. Албенис, П. Чайковски, Ш. Гуно, Й. Брамс, П. Маскани, А. Дворжак, Ж. Масне, Ф. Шопен, Й. Щраус.
Danza е спектакъл за танца и неговото неизбежно присъствие в ежедневието. Желанието на спектакъла е да интерпретира ежедневието, превръщайки го в произведение на изкуството.
Продължителност: 40 мин.
Вход: 10/8 лв.
 
3 април (неделя), Червената къща
20.30 ч., Червена зала
Écorché
танцов спектакъл на Мирослав Йорданов (България) и Валери Миленков (Бългрия); изпълнение: Валери Миленков (България); художник: Ралица Тонева (България); музика: Юрий Бонджуков (България)
Écorché е органичен монолог на тяло-фетиш, концентриран в разреза и докосването. Écorché изследва динамиката на тяло, прогонило личността, мислещо своите граници и цялост, радикално в жестовете си, разтворено и чувствително. Écorché е част от дългосрочен проект на Мирослав Йорданов за създаването на съвременни танцови моноспектакли и камерни представления.Така са създадени спектаклите „Void”, „Ductus – Ръководство за езда на мъртви коне” и „Slit – Мишима и Св. Себастиан”.
Продължителност: 50 мин.
Вход: 10/8 лв.
 
4 април (понеделник), Червената къща
17.00 ч., Червена зала
"Танцови представи и артистични предпочитания" от Галина Борисова (България)
Представяне на книга, събираща на едно място различни мнения, опит и лични гледни точки на танцьори, хореографи и критици, като включва интервюта и разговори на артисти, издадени в списания и специализирана литература през периода от началото на 60-те до наши дни. Книгата съдържа оригинални текстове за танц в превод на Ангелина Георгиева и Мира Мариянова, като обхваща развитието на модерния и съвременен танц в Европа и Америка. В текстовете са включени и личните наблюдения и критически текстове на Галина Борисова за съвременен танц, свързани с българската сцена след 1989 г.
Превод: Галина Борисова, Ангелина Георгиева, Мирослава Мариянова; редактори на преводната част: Aнгелина Георгиева, Мирoслава Мариянова; фотограф: Виктор Влаеску (Румъния); издателство: Нов български университет.
С финансовата подкрепа на Столична програма „Култура” и фондация „Етюд”.
На български език.
Вход свободен
 
4 април (понеделник), Галерия „Райко Алексиев”
20.00 ч.
Ligna (Германия) представя:
The New Man
Пърформанс-експеримент от 2008 г., който в четири части показва визиите за „новия човек” и кара публиката и да ги съпреживее. Снабдени със слушалки, всички участници се движат по сцената, на която няма зрители. Те слушат една и съща „пърформативна радиопиеса”, чиито части обаче са в различна последователност. Участниците заемат еднократно указаните позиции, те са колектив и индивид, отделна личност и разпръсната група. Театър без театър, пърформанс, който се случва изключително в умовете на участниците. Представите им се превръщат в съществена част от едно строго индивидуално представление.
Продължителност: 60 мин.
Вход: 15/10 лв.
 
4 април (понеделник), Червената къща
21.30 ч., Червена зала
Untitled Stills
изпълнение: Aн Калер (Австрия) в сътрудничество с Александър Бачински и Родриго Собарсо
„Untitled Stills” изследва изобразителните възможности на движението. Основано на неподвижния образ и на образа като цяло (във фотографията и видеото), неподвижното в движението е разгледано чрез тестване на моментите точно преди застой или пристигане на вибриращи, застопорени, взаимносвързани позиции. Изследването разглежда различни пози и заставането в тях като активиране на движението и физическите практики - намерения за преговори и съществуване в продължително действие на рамкиране. Как можем да посочим момента на прерамкиране и на преместването на проекция, за да можем да позволим изместванията и празните места да работят трансформативно? Как практиките и изследванията се съчетават в момент на споделена практика? Продължителност: 50 мин.
Вход: 10/8 лв.
 
5 април (вторник), Червената къща
16.30 ч ., зала „Пеша Николова”
Представяне на академия DasArts - Амстердам от Георг Уейнанд (Холандия)
DasArts е международна магистърска програма за театър под формата на тренинг-лаборатория за професионалисти от изпълнителските изкуства. DasArts се представя редовно на т.нар. Неформална мобилна среща. Представена от Георг Вайнанд, драматург в програмата, тя се занимава с въпроси като: За кого DasArts е правилното място да развие специфични артистични компетенции? Каква е образователната програма на DasArts? Кои специфични позиции заема DasArts в културното и образователното поле? Как се кандидатства?
На английски език.
Вход свободен
 
5 април (вторник), Младежки театър „Николай Бинев”
19.00 ч., Камерна зала
I Will Try/Ще опитам
идея и изпълнение: Александър Андряшкин (Русия); асистент: Вадим Карташев, Нина Конгурова (Русия); продукция: Танцова агенция „Цех” (Русия)
Александър Андряшкин завършва математика, един от основателите на легендарната танцова компания Wampeter (Новосибирск), познат като акционист и много добър изпълнител. Този сезон той представя първото си соло – интерактивния пърформанс „Ще опитам”- построен върху непрекъснатия диалог с публиката. Артист и публика общуват в условността на тъмнината. И именно това е шансът да бъде разрушена невидимата граница от ръба на сцената. Рисков експеримент , в който никога не се знае дали ще успеем ли да се разберем? И имаме ли всъщност нужда от това? Продължителност: 35 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
5 април (вторник), СУ „Св. Климент Охридски”
21.00 ч., Театрална лаборатория @лма @лтер
EIO
изпълнение: Мария Баронча (Румъния), Едуард Габия (Румъния), Драгана Булут (Сърбия)
EIO ви се представя и в момента. EIO инвестира в писането на този текст за практическата цел да го прочетете. EIO е практичен. EIO ви дава цел. EIO ви помага да добиете опит. EIO осигурява условия. EIO ви прави активен. EIO не осъжда. EIO не изчислява стойност. Това е утопична измислица за практични решения. Тя съчетава работа с удоволствие, за да постигне едно футуристично приключение. Това е изследване на практичната изпълнителност. Това е съвместно създадено преживяване, в което крайната цел е да сме практични. EIO е едночасово общество. Едночасовото общество позволява бягството от заучената безпомощност. EIO е носител на приза Jardin d`Europe за 2010 г.
Продължителност: 60мин.
Вход: по договаряне с артистите
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *