Продължават Дните на японската култура

|
На 2 ноември в Централния дом на архитекта в София (ул. Кракра 11) беше открита фотоизложба, озаглавена “Хоризонтална и вертикална Япония”.
Изложбата включва най-добрите от 111-те фотоси, които арх. Надя Стаматова е показала във Варна на миналогодишния Архитектурен салон. Снимките са подбрани от 11-те хиляди, които архитектката е направила по време на едногодишния си престой в Япония като стипендиантка на Японската фондация. Фотосите изразяват противоречието и симбиозата между две различни Японии: “хоризонталната” – на традициите, и “вертикалната” – на суперурбанизацията.
Изложбата е във фоайето на втория етаж на Дома на архитекта и ще продължи до 2 декември.
Беше представена и книгата “Архитектурни шпиони – Япония” с автори Скот Скипуърт и Надя Стаматова, отпечатана в България със съдействието на Японската фондация. Книгата е с над 400 пълноцветни илюстрации и приложение на български, английски, японски език. На представянето говориха посланикът на Япония, Н. Пр. Коичиро Фукуи, зам. председателят на Съюза на архитектите Тодор Гулев и самата авторка.
Събитията са част от Дните на японската култура у нас.
 
Стана известно и че на 3 ноември т. г., Ден на културата в Япония, Правителството на Япония, в рамките на есенната церемония по награждаване на чуждестранни граждани със заслуги към страната, ще награди с Орден на Изгряващото слънце - Златни лъчи с розетка, г-жа Мария Вълчанова, дългогодишен директор на 18 СОУ “Уилям Гладстон” до 2004 г. Г-жа Вълчанова е първият директор на средно общообразователно училище в България, въвел обучението по японски език като задължителна дисциплина в учебната програма на гимназиалния курс на 18 СОУ “Уилям Гладстон”. Обучението по японски език в училището стартира през 1992 г., като от самото начало, благодарение на съдействието и активната подкрепа на JOCV (Организация за сътрудничество на японски доброволци в чужбина), учениците от японската паралелка имат възможност да изучават езика директно от неговите носители.
Дните на японската култура продължават днес (3 ноември) с танци на фолклорна група от Окинава в зала 2 на НДК. Заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *