Продължава София Филм Фест за учащи

|
В навечерието на предстоящия 14-ти София Филм Фест (5-14-21 март 2010), от понеделник, 11 януари, започна новата програма „СФФ за учащи”. От София Филм Фест напомнят, че за тези, които посещават прожекциите и са част от вече сформираното СФФ общество, ще има специални изненади на София Филм Фест.
Освен в София, София филм фест и Фестивалният и конгресен център ще представят за втори път във Варна от 29 януари до 4 февруари "Сфф за учащи". Инициативата се организира в партньорство с Националния филмов център и „Европа синемас" - паневропейската верига от киносалони, член на която е Фестивалният и конгресен център.

Младата варненска публика ще види отново 7 филма. Началото на Седмицата на младата публика 2 поставя един от най-нашумелите напоследък български филми „Източни пиеси". Цената на билетите е 3 лева, а за учащи и студенти входът е свободен.
Ето и програмата за първите месеци на Новата 2010 година в София, ДОМ НА КИНОТО, ул. „Екзарх Йосиф” 37, тел: 9807838


ВХОД СВОБОДЕН ЗА УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ
 
14 януари, 10.00
ИЗТОЧНИ ПИЕСИ (Eastern Plays)
България-Швеция, 2009, 89 мин, режисьор Камен Калев
в ролите: Христо Христов, Ованес Торосян, Николина Янчева, Иван Налбантов, Саадет Изил Аксой, Красимира Демирова, Хатидже Аслан
Награди и фестивали:
Най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор (Христо Христов) - МФФ Токио
Най-добър филм в „1-2 competition” – МФФ Варшава
Най-добър режисьор, най-добър актьор (Христо Христов), награда на екуменическото жури – МФФ Братислава
Награда на журито – МФФ Ещорил
Награда на младежкото жури - МФФ Анталия
Награда CICAE - МФФ Сараево
Номинация за наградата LUX 2009
Двама братя, изгубили връзка по между си, внезапно са изправени един срещу друг в конфликт с расови противоречия. Георги, отскоро член на нео-нацистка групировка, участва в сблъсък, докато Ицо е страничен наблюдател и успява да спаси едно турско семейство. От Георги се очаква активно участие в по-големи акции и той поставя под съмнение сериозната си ангажираност в групировката, докато Ицо си задава въпроса дали красивото турско момиче, спасено от него, не би моглo да го спаси от тъжния му живот в София. Единственият начин двамата братя да разберат какво всъщност искат от живота си, е да открият отново път към себе си и към другия.
 

18 януари, 18.30 / 21 януари, 10.00
ВИКИ КРИСТИНА БАРСЕЛОНА (Vicky Cristina Barcelona)
САЩ - Испания, 2008, 96 мин, режисьор Уди Алън
в ролите: Хавиер Бардем, Скарлет Йохансон, Ребека Хол, Пенелопе Крус, Патриша Кларксън
Награди:
„Оскар” за поддържаща женска роля (Пенелопе Крус)
„Златен Глобус” за най-добър филм (комедия или мюзикъл)
Награда „БАФТА” за най-добра поддържаща женска роля (Пенелопе Крус)
Награда „Гоя” за поддържаща женска роля (Пенелопе Крус)
Вики и Кристина са две млади американки – приятелки на ваканция в красивата Барселона. И двете се поддават на чара на местен художник, без да подозират, че той все още е влюбен в темпераментната си съпруга. Преплетени съдби, обрати и хумора на винаги уникалния Уди Алън…
 

25 януари, 18.30 / 28 януари, 10.00
ЕДИНСТВЕНАТА ЛЮБОВНА ИСТОРИЯ, КОЯТО ХЕМИНГУЕЙ НЕ ОПИСА
(A Farewell to Hemingway)
България, 2008, 89 мин, режисьор Светослав Овчаров
в ролите: Крис Хайслър, Малин Кръстев, Гергана Плетньова, Руси Чанев, Иван Бърнев, Стефан Мавродиев, Касиел Ноа Ашер, Цветана Манева
Награди:
Специална награда на журито и най-добър режисьор - „Златна роза” Варна
България, нощта на 18 октомври, 1922 година. От “Ориент експрес” свалят на малка гара болен американец. Началникът на гарата и дъщеря му го посрещат враждебно. Постепенно той спечелва доверието им. Бащата разбира, че дъщеря му е решила да замине с американеца за Париж. Затова тайно го приспива и го натоварва на влака. На сутринта от госта е останал само къс хартия, на който е прикрепен орденът „За храброст”, даден на доброволеца Ърнест Хемингуей.
 
1 февруари, 18.30 / 4 февруари, 10.00
ПРОГНОЗА (Forecast)
България, 2008, 102 мин, режисьор Зорница София
в ролите: Теодора Духовникова, Крешимир Микич, Деян Славчев-Део, Асен Блатечки, Юлиан Вергов, Стефан А. Щерев
Маргарита напуска Лондон и известния репортер Марко Матанич и се присъединява към брат си и приятелите му от България, Сърбия и Македония, които отиват да карат уиндсърф на турски остров. Всичко започва като една ваканция, но неочаквано вятъра спира. Какво става на Балканите когато прогнозата не става?
 
8 февруари, 18.30 / 11 февруари, 10.00
МУЗИКАТА НА ИСТАНБУЛ (Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul)
Германия-Турция, 2005, 90 мин, режисьор Фатих Акин
„Музиката на Истанбул” представя западната гледна точка – погледа от дистанция към чуждия, еротичен, опасен, изкушаващ град. Филмът е търсене, одися, предприета, за да се проучат музикалните извори, влияния и перспективи на този изгарящ град. Напоследък доста диджеи, музиканти и артисти от цял свят идват в Истанбул, за да търсят вдъхновение. Всички възможни предубеждения, които сте имали спрямо турската музика, ще изчезнат, щом се докоснете до неимоверно богатото съчетание от музикални стилове в „Музиката на Истанбул”. Сред най-силните моменти във филма са кюрдска жена, пееща в турска баня, чийто божествен глас извиква тръпки на радост, и рап-певец, който изстрелва по 1500 турски думи в минута в най-впечатляващото рап-изпълнение, което някога сте чували.
 
15 февруари, 18.30 / 18 февруари, 10.00
4 МЕСЕЦА, 3 СЕДМИЦИ, 2 ДНИ (4 Months, 3 Weeks & 2 Days)
Румъния , 2007, 113 мин, режисьор Кристиан Мунджиу
в ролите: Анамария Маринка, Лаура Василиу, Влад Иванов, Луминита Георгиу
Награди:
"Златна палма" и Наградата на ФИПРЕССИ – МФФ Кан
Наградата на ФИПРЕССИ за филм на годината - МФФ Сан Себастиан
2 Европейски филмови награди – за най-добър филм и режисура
Румъния, последните дни на комунизма. Отилия и Габита са студентки: те делят стая в апартамент в Букурещ. Габита е бременна. Момичетата си уреждат среща с г-н Бебе в евтин хотел. Той ще извърши нелегалния аборт на Габита. Но г-н Бебе отказва парите им и настоява да му се плати по друг начин.
 
22 февруари, 18.30 / 25 февруари, 10.00
ТИГЪР И ДРАКОН (Crouching Tiger, Hidden Dragon)
Тайван-Хонг Конг-САЩ-Китай, 2000, 120 мин, режисьор Анг Лий
в ролите: Чоу Юн-Фат, Мишел Йо, Жан Зъи, Чанг Чен
Награди:
4 награди „Оскар” – най-добър чуждоезичен филм, най-добро операторско майсторство, оригинална музика, сценография,
4 награди „БАФТА” – най-добър филм на език, различен от английския, за костюми, за филмова музика и наградата „Дейвид Лийн” за режисура
В началото на XIX в. майсторът на бойните изкуства Ли Му Бай (Чоу Юн-Фат) има намерение да се оттегли от светския живот и да се отдаде на медитация, след като дълго се е опитвал да отмъсти за смъртта на своя господар. Той дарява своя меч – легендарно 400-годишно оръжие, на име „Зелената съдба”, на своя приятелка-съмишленица в усвояването на тънкостите на боя Ю Шу Лиен (Мишел Йо). Същата нощ мистериозен маскиран крадец отмъква „Зелената съдба”…
 
1 март, 18.30
СВЕТКАВИЦИ! (Thunderbirds!)
Сърбия и Черна гора, 2001, 90 мин, режисьор Радивое Андрич
в ролите: Борис Миливоевич, Сергей Трифунович, Мая Манджука, Милица Вуйович, Зоран Цвиянович, Небойша Глоговац
„Светкавици!” е градска комедия, чието действие се развива в продължение на една нощ в Белград. Мари, Поп и Гойко са израснали заедно. Маре и Поп винаги са били музиканти, докато Гойко (когото двамата са тормозели в училище и са наричали "женчо") е станал "костюмар" – собственик на клуб и звукозаписно студио. Поп и Маре се обаждат на стария си приятел Гойко, за да им помогне да запишат албум, но нещата не се развиват гладко. Гойко не е забравил училищните дни, а и сега е заобиколен от бодигардове. По пътя към клуба Маре и Поп срещат фалшив Дядо Коледа, готино ченге и, разбира се, момичета.
„Светкавици!” е младежки филм с елементи на комедия, роуд муви, музикален филм и още някои неща. Някой дори го нарече "първия югославски комерсиален ъндърграунд филм".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *