“Проектът “Лазар” – нов роман от “Сиела” тази седмица

|
Сюжетът на романа "Проектът "Лазар" е вдъхновен от истинска история: на 2 март 1908 г. Лазар Ейвърбук – източноевропейски емигрант с еврейски произход, оцелял от кървавия великденски погром срещу евреите в Кишинев през 1903 г., се вижда с Джордж Шипи, шеф на полицията в Чикаго. Срещата им завършва с убийството на Лазар. Хемон представя как един век по-късно босненският емигрант Брик, който работи в Чикаго като учител и журналист, печели стипендия, за да направи разследване и да напише книга за Лазар.
Целта му е да го следва през целия му път от погрома в Кишинев до времето на преместването му в САЩ, за да възстанови истината за случилото се. Рора, фотограф и приятел на Брик от гимназията в Сараево, се отправя с него на пътешествие из Източна Европа. Редуващите се глави на минало и настояще проследяват историята на убийството на Лазар и тази на разследването на Брик. В един момент двете линии започват зловещо да се преплитат.


Александър Хемон е роден на 9.09.1964 г. в Босна, от 1992 г. живее в Чикаго, САЩ. Следвал е в университета в Сараево. Романът му Проектът „Лазар“ (2008) печели National Book Award и National Book Critics Circle Awards, високо ценена е и от литературните критици. Обявена е от New York Times за забележителна книга, а от New York Magazine за книга на годината. Хемон води колонка в New Yorker. Негови творби са печатани още в изданията Esquire и The Paris Review, Best American Short Stories. Публикува първата си книга на 26 години. За него литературните критици казват, че притежава изключително чувствен писателски усет, а романът му е изпълнен с шеги и езикови игри, които го сближават с Набоков.


 
Очаквайте още от Александър Хемон:
- "Любов и препятствия" (есен 2012) – разкази, свързани с романа „Проектът „Лазар”;
- "Въпросът на Бруно" (2013) – разкази;
- "Човек без минало" (2013) – разкази.
 

По материали на издателство "Сиела"
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *