Прозата на милениума в “Хеликон”

|
На 17 декември Литературно кафене „Хеликон“ протече под мотото "Прозата на милениума" и, разбира се, се представяха прозаични творби, с изключение на последното за деня събитие.
Първа бе книгата "Достопаметни дела и слова" (изд. "Рива") на древноримския автор Валерий Максим. "Рива" е единственото издателство, което издава антични автори. Гост бе доцент Анна Б. Николова, която, бидейки доайен в областта на латинистиката, е наричана от всички "професор". Присъстваха и други специалисти - класици, между които Анастас Герджиков, заместник-министър на образованието, дошъл в качеството си на латинист. Скоро ще бъдат представени и други книги в поредицата, плановете са да се издава по една книга годишно, като следващата най-вероятно ще е на Сенека.
Едновременно се представиха две книги, "Животът ми като мъж" на Филип Рот и "Норвежка гора" на Харуки Мураками (изд. "Колибри"), които си приличат по това, че и в двете сексът и сексуалността са централни теми. "Норвежка гора" все още не е на пазара, тъй като е в процес на завършване на оформлението си и въпреки тематиката, която третира, тя се възприема като хумористична. "Животът ми като мъж" е по-скоро класическа, докато в книгата на Харуки Мураками сексуалността е представена по нов начин, без класическите системи на задръжки и психология.
"12 приказки от Белегаст" на Богдан Русев бяха представени от ученички от столични училища и Катя Атанасова. 12 момичета прочетоха откъси от книгата, свързани смислово. Текстът е силно алегоричен и иронизира клишетата в литературата, като самият той приема формата на клише. Авторът бе обявен за рицар на Белегаст с официална церемония, а на зададен въпрос как може да се получи зелена карта за тази страна, той изпрати желаещите да си купят виза - книгата от щанда на издателство "Сиела".
"Дом на края на света" на Майкъл Кънингам (изд. "Intense") е история за двама хомосексуалисти от края на 60-те години, които искат да създадат свой дом, семейство и дете точно в Уудсток. Книгата засяга сериозни проблеми и е едновременно честна, пряма и сериозно написана от психологическа гледна точка. Авторът успява много добре да предаде както женската, така и мъжката психика, което може би се дължи на факта, че самият той е хомосексуалист.
Странно беше представянето на "Лора от сутрин до вечер" (изд. "Junk Brothers Limited") на Димитър Коцев - Шошо. Присъстващите чуха записаното на диск представяне на книгата, съдържащо откъси от текста.
"Бог Върнън Литъл" на ДБС Пиер (изд. "Изток - Запад") започна с кратък преразказ на сюжета на книгата от преводача Бойко Пенчев, тъй като DJ Ясен Петров се беше загубил из НДК на път към зала 3.2. Ясен Петров разказа за своите впечатления от книгата, получила редица престижни награди, между която и "Букър". Присъстващите останаха с впечатлението за една приятна за четене (след първите 100 страници) и същевременно стойностна в много аспекти литературна творба. Бойко Пенчев говори за автора, историята на написване на книгата и оригиналното си нововъведение - да се изнесат бележките под линия в отделни страници, подобно на предистория в началото.
Последното за деня представяне не беше на литература, а на новия календар на книжарници "Хеликон". Той е коренно различен от предишния и показва 12 снимки в стила на прочутите календари "Пирели". Специалисти изказаха мнение, че фотографът Начо Каменов се е влиял от световноизвестния фотограф Хелмут Нютън, което е само от полза за календара. Това е първият в България календар с актова фотография. Росен Димитров, главен редактор на списание "Фо", представи изданието, което включва 12 актови снимки, колажирани върху избрани български книги от склада на книжарници Хеликон. Присъстваха част от моделите на фотографиите, които понесоха критиката от университетски преподавател, че изглеждат "леко сковани на снимките".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *