Пролетна вечер с руската песен

|
На 21 април в салона на столичното читалище „Николай Хайтов” Милен Тотев представи новия си (12 по ред) диск „Популярни руски песни”. Концертът бе посветен на 130-годишнината от Освобождението на България от турско робство и Годината на Русия в България.

Разбира се, един концерт на Милен Тотев не би бил концерт на Милен Тотев без песните на великия руски поет, композитор и бард Булат Окуджава, защото ловешкият изпълнител е един от най-добрите интерпретатори на творчеството на Булат Шалвович и е направил много за възраждането и поддържането на интереса, особено на по-младите хора у нас, към изкуството на руския бард.

Това изтъкна при откриването на концерта водещият вечерта Славимир Генчев. В своите творчески търсения Милен Тотев не се ограничи само с този, макар и необятен, репертоар; той продължи интерпретаторското си изкуство с изпълнения на най-популярните руски песни и преди всичко на песни от руската филмова класика. Славимир Генчев поздрави Милен Тотев със своята „Балада за Булат Окуджава” заради общото им преклонение пред великия бард. Поздравление гостът от Ловеч получи и от Димитър Христов – инициатор на поредицата „Поети с китара” при читалище „Н. Хайтов” и на фестивала „Софийски вечери на авторската песен”, който ще се проведе и тази година през месец юни.

В началото на 2008 г. Милен Тотев създаде с певицата Светлана Владимирова и дуета „Стриж” (пойна птичка), който за пръв път дебютира на софийска сцена по време на същия концерт с няколко изпълнения на руски и български песни и направи добро впечатление на публиката. (Откъс от концерта ще бъде излъчен по сателитния канал „ТВ България” тази неделя – 27 април по време на предаването „Полет над нощта”).

Милен Тотев е изнесъл стотици самостоятелни концерти в страната и чужбина, участвал е във всички национални срещи на българските бардове, носител е на множество наши и чужди награди и отличия, включително и на плакет на Министерството на културата (2007 г. по време на Седмия Бардфест в Ловеч) за цялостен принос в утвърждаването и популяризирането на бардовската песен. Това високо отличие Милен Тотев получи не само заради своето изпълнителско изкуство, а и заради инициирания от него и подкрепен от Община Ловеч, от ловешката културна общественост, медии и фирми и от Министерството на културата „Бардфест” с международно участие, добил популярността на най-престижната и добре организирана проява на българските бардове в страната.
 

Настоятелство на ч-ще „Николай Хайтов”Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *