Пролетният панаир на книгата е открит!

|
На 28 май тържествено беше открит Пролетният панаир на книгата в зала 3 на НДК.
На откриването присъстваха Надежда Кабакчиева (шеф на Асоциацията на книгоиздателите), Димитър Димитров (шеф на Панаира на книгата), Христо Друмев (директор на НДК), Анда Палиева (зам. министър на културата) и Игор Чипев (шеф на Центъра за книгата). Речите бяха банални, пак чухме стандартните глупости за това, как младите не четат вече, защото са пред компютрите (като че ли нашият сайт не предлага литература...) и т.н., затова минаваме към съществената част.
По традиция културната програма на Панаира започна с премиера на издания на "Жанет - 45". Две прозаични книги от поредица "Гамбити" и една от "Поетики" бяха представени на публиката. За "Софистът събитие" от Георги Гочев разказа Бойко Пенчев. Античната тема в книгата се дължи до известна степен на професионалните занимания на автора с древни езици и култури. Още първият текст задава един ключ към четенето, където темата "Войцек" се експлоатира в нова интерпретация. Различните пластове, ерудицията и множеството препратки се смесват с "хладна интелектуална жестокост", чужда на българския постмодернизъм. Авторът прочете откъс от творбата си, след което Георги Господинов представи Мирослав Бърдаров и неговата стихосбирка "Шум от писменост". Според Господинов стилът на поета е трудноопределим и при все, че наследява "карнавала на 50-те", у него личи умора от жонглирането със стилове. Мирослав Бърдаров също прочете някои свои стихотворения.
Третата представена книга бе романът "Черни лалета за Кант" от Любов Кранева. Това е втората книга на белетристката, която е и преводачка от руски - влиянието на руския език и култура се чувстват в романа. Според Борис Минков творбата до известна степен припокрива "Майсторът и Маргарита". Силвия Чолева сподели намерението си да напише критичен текст за "Черни лалета за Кант", както и радостта си, че романът показва едно различно лице на българската литература.
Авторката не чете откъси от книгата, поради убеждението си (споделяно до голяма степен от читателите), че четенето и писането са интимни занимания.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *