Пролетни просветления със стиховете на Екатерина Йосифова

|
Малката театрална зала в ректората на Софийски университет се превърна в топло и задушевно място, което приюти мнозина почитатели на поезията на Екатерина Йосифова във вечерта на 11 май.

Екатерина Петрова Йосифова е родена на 04.06.1941 г. в гр. Кюстендил. Завършва Руска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Поетесата, работила като драматург, учител и журналист, е автор на множество стихосбирки, получавала е престижни литературни награди, сред тях и за цялостно творчество.

Четенето и слушането на поезия изисква не само нюх към изящната словесност, но и необходимата атмосфера, която да те потопи в думите, така че да усещаш с всичките си сетива скритите послания и вплетените настроения. За това помогнаха и актрисата Илка Зафирова, и авторската музика на wayab – минималистична и експериментална. Зад този псевдоним стои името на Никола Маринов, а музиката му поетесата определи като „тръпка от независими звуци; нещо, което продължава да звучи”.

Двете дами се редуваха в четенето, като чухме стихове от стихосбирките „Подозрения” (1993), „Ненужно поведение” (1993), „Сиромашко лято”(2004), „Нагоре-надолу” (2004) и други.

Гостите имаха възможност да закупят някои от последните книги на поетесата – „Тази змия” (2010), „Ръце” (2006), „Нищо ново” (2002), издавани от „Жанет 45”.
 

Илияна Генова
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *