Пространствата на Антония Гюрковска в The Fridge

|
На 5 септември изложбата "Липса и компенсация" на Антония Гюрковска събра ценители на нестандартното изкуство в арт пространството "The Fridge" на столичния бул. Мадрид 8.

Разположената в две помещения концепция на младата авторка беше разгърната с помощта на видео и инсталация, предназначени конкретно за The Fridge. Свободното арт пространство предоставя лабиринт от интересни гледки.В първата зала ставаме зрители на видеото "Територия", в което на фона на морския бряг неспирно се създава и заличава линия. Художничката ни прави свидетели на почти ритуалното действие - неспособността да се остави следа.

Главното помещение на галерията ни въвежда в пространствената концепция на авторката, където дори самият зрител става участник в творбата. Буквално стъпва върху нея, оставяйки своите следи, обогатява и надгражда първоначалната идея. Мащабът и манипулирането на повърхността на земята - картина, поставя и други въпроси: вътрешно-външно, лично-публично, открито-закрито. Бели стени и ярко осветление допълнително изострят вниманието ни върху творбата, оформена чрез емайлирана боя, акрил и латекс.

В дъното на помещението като на скрито съкровище се натъкваме на третия компонент от изложбата - видеото "Монаси" - цветно петно, сред неутралните краски на помещението. Видеото кореспондира с предходното, като носи възприятие за ритуал, наблюдение на привидно баналното, но и усещане за мъдростта и мистиката, символизиращи монасите.

По думите на канадската авторка Кортни Томпсън: "В сходство с творци като Блинки Палермо и Даниъл Бюрън и тук присъства ангажираност с живописта, която разпознава своята среда, подсилва я, и чрез процеса заличава автономността си. Подобно на други инсталации на Гюрковска в Чикаго и Берлин, и тук абстракцията преодолява равнината на изображението и самото пространство става рематериализирано. Изложбенaта зала е поле на териториалност, исторически и навярно херметично запечатано като основа, върху която предмети са оживявали и са се преобразували, но важността на живописта като средство остава."

Антония Гюрковска е възпитаник на Националната художествена гимназия, от където чрез стипендия заминава за обучение в колеж по изкуствата в град Бат, Англия. Специализира стенопис в Националната художествена академия и по програма "Еразъм" отново заминава за Англия. Продължава обучението си в Арт Института в Чикаго по специалността живопис и рисуване. Следват участия в изложения, покани за изложби, самостоятелна изява в "Кави Гупта" (Чикаго), участия в Ню Йорк,Милано, Чикаго, награди.

Преподава в Арт института, а след година и в Националната художествена академия.

След като преминем през цялостния лабиринт на изложението, застанали във вътрешния двор на арт центъра, загледани в стъпките по земята, достигаме и до екзистенциалния аспект на изложбата - за живота, преходността на битието и непреходността на следите, които оставяме след себе си.

Наталия АтанасоваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *