Пространствата на Мария Райнова

|
На 19 януари в културен дом "Средец" залата на галерия "Сезони" приюти представянето на стихосбирката "Пространство за близост".
Сливенската поетесата Мария Райнова бе представена от Камелия Иванова, която наблегна на любовта и искреността в произведенията. Авторката е позната в интернет под псевдонима "магия02 и "маг2002". За стихосбирката, издание на сливенското издателство "Обнова", освен водещата на вечерта, говори и редакторът. Както често се случва на премиери, той предпочете да прочете критичното си слово. Наблегна предимно на цитати от чуждоезични, най-вече френски автори и някъде между тях се загуби мнението за новоизлязлата книга. Авторката прочете публикувани и непубликувани свои стихове.
На премиерата присъстваха предимно близки и познати на поетесата. Случайно попадналите в залата ценители на това изкуство със сигурност останаха леко озадачени. Стиховете на "магия" не блестят с особена оригиналност, нито висок стил или изящен език. Вечната тема за любовта наместо да се разкрие в нова сила, загубва блясъка и същността си, потъмнена от скучни и тривиални фрази. Поантите и финалите се губят и искреността на чувствата не е достатъчна, за да спаси изсипаните в рими думи.
За щастие, представянето на книгата беше кратко и разнообразявано с изпълненията на Светла Георгиева и Красимир Йорданов. Имаше особен контраст между музикалните и силни стихове на поетите с китара и лишените от мелодия стихове на Мария Райнова.
В края на вечерта част от присъстващите в залата приятели на поетесата я поздравиха с нейни и свои стихове.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *