Пространство за инстинкти е първата премиера за сезона на Театър 199

|
Най-новата премиера на театър 199 е пиесата „Инстинкти” от Хуан Касос. Испанецът е автор на пет пиеси и много текстове за театър, а голяма част от произведенията му са преведени на чужди езици. В България „стъпва” за пръв път с „Инстинкти”, режисьор на постановката е Съни Сънински, в ролите са Анастасия Ингилизова и Петър Калчев.
По думите на режисьора „екипът на постановката беше воден от благородната амбиция да превърне мазето на Театър 199 в таван.” И това надхвърля чисто сценичната визия, превърнала пространството под светлините на рампата в таванско помещение, потънало в сумрак и почти празно, с изключение на стар сандък с изгнили панти. Надхвърля и простата нелогична логичност на отношенията мъж-жена в една връзка, в един брак. Преминава през мистиката – на същите тези познати-непознати отношения, на числото „три”, за да стигне до „Три сестри” на Чехов и да вплете театър в театъра. До степен така да се объркат нишките на реалното и въображаемото, на зримото и незримото, че - както в непроницаемата тъмнина на тавана – зад всеки ъгъл да дебне изненадващ обрат. И в тази непрогледна тъмнина единственото, което остава, са инстинктите – за оцеляване, за самоубийство, за любов. Дали този последният, инстинктът, обединяващ в себе си живота и смъртта, е достатъчен, за да изведе връзката на една жена и един мъж от опасностите на пролива, в който от едната страна дебне Сцила, а от другата – Харибда. От едната страна е по-дръзката и предизвикваща да бъде подчинена жена, от другата – предизвикателната по-млада красавица. А по средата, блъскайки се в гредите на тавана и ровейки във вехториите от стария сандък, са третата сестра и мъжът.
Пронизан от край до край от нишката на сексуалното привличане, спектакълът е наелектризиращ и изненадващ. Играта на Петър Калчев има своите блестящи моменти, въпреки предизвикателството да играе част от времето полугол. Младите Венета Христова и Искрен Петков са натоварени със задачата да внесат илюзорност и двоякост чрез пластиката на телата си, но определено има още какво да се желае от изпълнението им. Спектакълът завършват сценографията на Красимир Вълканов и музиката на Петя Диманова.
Следващите представления на „Инстинкти” са на 6 и 26 декември – заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *