“ПроТекст: Произведено в България” представя нова българска драматургия в неслучайно избрани несценични пространства

|
Три пиеси от най-новото поколение български автори ще бъдат представени в три поредни ноемврийски уикенда на необичайни и неслучайно избрани градски места – два музея и една галерия.

Пиесите ще се представят под формата на пърформанс-четения и ще включват текст, актьорска игра, музикални импровизации и видеомикс на живо в неформална атмосфера - повече като на концерт, отколкото като на театър.
Очаква се нова, активна и любопитна публика, която търси алтернатива на познатите жанрове и държавните сцени.

Инициативата е на Организацията за алтернативно съвременно изкуство и култура “36 маймуни. Това е четвъртото издание на техния проект ProText, който ежегодно представя нова европейска драматургия в градска среда.

Тази година на фокус е младата българска драматургия, а текстовете са написани специално за проекта по метод, особено популярен в Европа – не само от драматург, а чрез съвместна работа на автор, режисьор и актьорски екип.

Целта на ProText: Произведено в България е да раздвижи съвременната българска драматургия: да окуражи и наложи нови имена, да отвори вратата за нови неразглеждани до сега теми и проблеми, да предостави качествени и провокативни нови заглавия, които по-късно да получат своята сценична реализация.

Подборът на местата пък носи свое важно и силно послание. Поставяйки новата българска драматургия в музеите, 36 маймуни целят да привлекат вниманието на обществото и институциите и да засилят дебата за безнадеждната участ на съвременното българско изкуство, което към момента продължава да бъде в позицията на рядък екземпляр, застрашен от изчезване, вместо да бъде насърчавано и подкрепяно.

Проектът ще приключи със събитие-парти в кино "Влaйкова", а текстовете ще бъдат събрани и издадени в книга съвместно с издателство Панорама Плюс.

Пиесите, които ще бъдат представени в рамките на "ProText: Произведено в България" са:

ПРАЕХИДНО
от Здрава Каменова и Гергана Димитрова
кога: на 5 и 6 ноември (петък и събота), 2010 от 19:30 часа
къде: Националния природонаучен музей
режисура: Гергана Димитрова
участват: Елена Атанасова, Надежда Панайотова, Богдан Казанджиев, Петър Мелтев

„Можем да правим каквото си искаме, докато то е маловажно. По всички важни въпроси обаче, системата все повече ще определя нашето поведение.” Това пише Тед Кaчински в своя манифест Индустриалното общество и неговото бъдеще. Качински е математик, социален критик, гений и дълго търсен терорист, останал в историята с прозвището Юнабомбър. Неговата лична история и убеждения са основа за една от линиите на тази пиеса. Другата е посветена на проехидната - странно, рядко, древно животно, оказало се глуха линия в еволюцията.
 
МАШИНАТА НА ТЮРИНГ
от Psychobaiko и Младен Алексиев
кога: на 13 и 14 ноември (събота и неделя), 2010 от 19.30 часа
къде: Национален политехнически музей
режисура: Младен Алексиев
участват: Елена Димитрова, София Бобчева, Васил Читанов, Петър Мелтев, Тигран Торосян

Вселената е изградена от любов. В затвора закуската я дават в седем, от упойката в операционната ти става студено. Повечето от нещата, които разправят за Снежанка и седемте джуджета са верни. И до сега никой не е обръщал внимание на светлата страна на Дарт Вейдър. Присъда. Операция. Убийство. Самоубийство. Бягство. Екзотичен остров. Сватба. Сватби. Всичко това – в една пиеса за силата на любовта, със или без топки.
 
НЕВИДИМИЯТ
от Александър Мануилов и Василена Радева
кога: на 18 и 19 ноември (четвъртък и петък), 2010 от 19.30 часа
къде: Софийска градска художествена галерия
режисура: Василена Радева
участват: Паулина Козовска, Мартин Герасков, Петър Василев асистенти: Гергана Димитрова, Петко Стоянов

Той1 е невидим. Опитва се да си купи обувки. Да се подстриже, да изпие едно уиски. Той2 е недоволен. Музикант е. Смята, че Вселената изстива. Обажда се на една специална жена в 3 през нощта, за да й го съобщи. Тя не е чак такъв песимист. Има друг поглед към нещата. Той1 иска да е видим. Той2 иска да се види с нея. Тя не разбира защо той не идва. Айнщайн се появява, но само за една цигара. Това е пиеса за три гласа и 11 карти таро.
 
КАКВО Е PROTEXT

ProText е проект на 36 маймуни, който цели да провокира, публикува и популяризира нова европейска драматургия. Всяка година проектът представя съвременни европейски пиеси в алтернативни градски пространства.
След три ProText издания посветени на немската, френска и румънска нова драматургия, дойде ред и на българската.

КОИ СА 36 МАЙМУНИ

36 маймуни е независима организация за алтернативно съвременно изкуство и култура. Основната им дейност е в сферата на новата драматургия и всички театрални, сценични и гранични форми, а целта им е да подкрепят и популяризират алтернативни практики и необичайни места за правене на театър. Сред несценичните пространства, в които са се случвали проектите на 36 маймуни са фитнес зала, Водната кула в Лозенец и парното помещение на Художествената академия, където e трябвало да излеят бетонна площадка. Гастролирали са с представления и в Русе, Пловдив, Велико Търново, Варна, а покрай фестивални участия са стигали даже до Литва, Сърбия, Испания, Германия и Молдова.

Проектът ProText: Произведено в България е финансиран от Столична програма Култура на Столична община и Министерство на културата. Реализиран е в партньорство с Младежки театър Николай Бинев, Национален природонаучен музей, Национален политехнически музей, Софийска градска художествена галерия, издателство Панорама+плюс.
 

По материали на "36 маймуни"

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *