“Професия юнак” в електронен вид

|
"Професия юнак" на Валентин Иванов и Кирил Добрев излиза в електронен вид. Авторите ви канят в тяхната Приказна земя със зашеметяващ цикъл от разкази, ново издание от e-knigi.net.

"Завидни майстори на хумора и фентъзито, както и на българския фолклор и език, Добрев и Иванов показват, че дори в епохата на Хари Потър родните юнаци има с какво да изненадат и да се похвалят.

Ала ако си юнак по професия — а можем да смятаме, че освен част от героите им и двамата писатели са такива, — трябва да си готов на всичко: включително на саможертва в името на българската литература, доказала с историята си, че е способна да погребе дори безсмъртни умове…

На добрите дела на юнаците в произведенията на Кирил Добрев и Валентин Иванов често, ако не и задължително, се противопоставя законодателство, бюрокрация, мафия, връзкарство и прочее практически магии. Цикълът им с разкази е пропит с много българщина — почерпана от историята и приказките, та да се стигне до съвременното битие. Неизбежно и авторите, и техните юнаци достигат до осмиване на родната политика и общество, за които времето сякаш е спряло, защото изглежда те не се променят, както и не искат да се променят, а резултатът — също така неизбежно — е, разбира се, смях през сълзи. За нас, читателите, остава поне утехата, че искреният смях е много здравословен. И писателите обилно ни даряват с него.

Кощунство е да се пише за тайните на книгата в предговора. Какво ще остане тогава за Читателя изпитател, както го наричат авторите, ако всичко е разкрито още в уводните думи? Или току-виж в резултат инструментът на Критика касапин вземе, та ръждяса изведнъж?

Накрая не можем да пропуснем още един всеизвестен факт — Кирил Добрев и Валентин Иванов са най-награждаваните автори в конкурсите на Аргус! Започват с трета награда през 2000 година за „Разказвачът на приказки“, после взимат втора през 2001-ва с „Търси се добър юнак“. Следва поощрение през 2003-та за „В търсене на камъка“ и пак трета за „Дакс се завръща или износ на страх“ (2005). А една бегла проверка с машината на времето на церемонията по награждаването донесе, че през 2006-а печелят най-сетне и първа с разказа си „Денят, в който вярата се завърна“…

За улеснение на читателите ще споменем, че могат да се насладят едновременно на всички горепосочени произведения в настоящия сборник."

Емануел Икономов, из предговора към изданието на „Аргус“, 2006 г.

Забавното интервю на Кирил Добрев с Валентин Иванов и обратно можете да прочете тук: Змеят задава неудобни въпроси.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *