Професор Георги Чапкънов извайва в бронз Калоянчев

|
КалатаМалка пластика, плакети, рисунки, акварели и живопис – все творби на Георги Чапкънов, скулптор и художник – „населиха” духовното пространство на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски”. Изложбата, която се представя, е юбилейна за проф. Чапкънов. В миналата 2013 той навърши 70 години. „За мен е огромна чест да стоя до този велик човек” – подчерта в словото си Георги Динев – директор на БХГ.
За своите бургаски почитатели, изпълнили залата, Георги Чапкънов – Чапа, беше подготвил необикновена изложба. Фотоси показват емблематични за автора и българската култура творби – „Св. София”, „Петко и Пенчо Славейкови”, „Радой Ралин”, „Чарли Чаплин” и „Дон Кихот и Санчо Панса”, които се намират пред дома на „Хумора и сатирата” в Габрово. Малки пластики - „Хамлет”, „Вятър”, „Опит за летене”, „Изгрев”, „Огледало”. Рисунки и литографии – „Благовещение”, „Похищението на Европа” 1 и 2, „Откровена вакханалия”. Живопис – „Дон Кихот”, „Свети Георги”. Акварел – „Сатир”, „Муза”, „Момиче с котка”. Три галерии – Софийска градска художествена галерия, галерия „Жорж Папазов” – Ямбол и Бургаска художествена галерия са предоставили от фондовете си творби на професор Чапкънов за експозицията в Бургас. Но по-голямата част от показаното в изложбата, Чапа излага за първи път пред публика, защото творбите са стояли в дома му, в ателието – все скъпи за него, създавани с любов и страст. Интересът на зрителите в залата очарова големия скулптор и той благодари „за това велико внимание, с което съм удостоен. Прегръщам ви всички, бъдете щастливи”.

Изложбата на Георги Чапкънов ще остане в Бургас до 30 май.

Скулпторът е съавтор на герба на Р България и на герба на Бургас. Затова зам.кметът Красимир Стойчев, в краткото си слово при откриването, го определи като българин и бургазлия. Професор Чапкънов е автори и на много монети и медали, портрети на известни личности. Множество награди бележат творческия път на големия скулптор, сред които на СБХ за портрет /1969-1982/, наградата на Музея на открито „Хаконе“ на името на Роден – Япония за съвършенство в изкуството/1990/ и Гран При на Музея на открито„Хаконе“ на името на Хенри Мур –Япония; /1991/, Гран При в Париж през 2002.
За втори път името на именития български скулптор Георги Чапкънов предстои да се впише в културната история на Бургас. На него общината е поверила създаването на скулптура на големия актьор и бургазлия Георги Калоянчев – Калата. В залата на БХГ е представен идеен проект – скулптурна фигура на Калоянчев. Професор Чапкънов е приел задачата като голяма чест и дълг за себе си. За него Калата е „…славен човек, прекрасен актьор, велик, който много сериозно се отнасяше към професията си, към хората, към всичко наоколо и затова беше и толкова голям.“ Монументът ще бъде малко по-голям от естествения ръст на актьора „за да не се загуби сред Морската градина, за радост на всички негови приятели и врагове даже“ – пояснява проф. Чапкънов. Скулптурата ще бъде поставена пред входа на Летния театър в Бургас близо до бюста на друг голям актьор и бургазлия, Апостол Карамитев. В представения в залата идеен проект, макар и в миниатюрен размер, Калоянчев е лесно разпознаваем и като актьор, и като човек – със свалена театрална маска в едната ръка, а другата – поставена на гърдите в знак на поклон, любов и благодарност към публиката, която го боготвореше.
Община Бургас, съвместно с Обществен дарителски фонд – област Бургас и Дружеството на художниците, откриха дарителска кампания за създаването на скулптура на именития актьор и бургазлия Георги Калоянчев. Назад във времето, по този начин са били събирани средства за паметника на Пушкин в Морската градина от Петко Задгорски и за изграждане на храм „Света Богородица”.

Радка БАЛЕВАКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *