Психология и поезия в пролетния Панаир на книгата

|
Две събития от програмата на Панаира на книгата спряха вниманието ни на 27 май.
Издателство “Просвета” представи новата книга на Толя Стоицова “Лице в лице с медиите. Въведение в медийната психология”. Книгата представиха Силвия Цветанска, психолог и редактор на книгата и доц. Елена Паспаланова, психолог. Толя Стоицова предлага първото емпирично изследване в България в областта на медийната психология. “Провокация в добрия смисъл на думата” нарече доц. Паспаланова книгата “Лице в лице с медиите”. Според нея книгата ще представлява интерес както за психолози, така и за специалисти от областта на медиите. “Ако читателят се задълбочи в книгата ще научи много за това как протича процесът на общуване между хората и какво се случва тогава, когато общуването става опосредствано чрез медиите.” Толя Стоицова говори за комуникативни способности и комуникативни умения с оптимизъм и в една част от книгата се занимава с конкретни техники, които могат да бъдат използвани за развиване на комуникативната компетентност. А това вече би представлявала интерес дори и за неспециалисти. Толя Стоицова предлага първото емпирично изследване в България в областта на медийната психология.
Освен на щанда на издателство “Просвета”, книгата можете да намерите и в университетските книжарници.
 
Отляво надясно: Станка Пенчева, Рада Александрова и Божана Апостолова. Снимка © Мартин МитовИздателство “Жанет-45” представи новата стихосбирка на Станка Пенчева “Предверие”. Водещ на премиерата беше самата авторка, участваше и Божана Апостолова, издател, като двете – автор и издател постоянно си разменяха комплименти и благодарности. Актрисата Люба Алексиева прочете няколко стихотворения от “Предверие”.
Това е третото заглавие на Станка Пенчева, появило се на пазара със знака на “Жанет-45”. Както и самата авторка сподели, “Предверие” включва по-нови неща, за разлика от предишната й книга, която съдържа по-стари, “избрани” творби. Божана Апостолова сподели личната си слабост към творчеството на Станка Пенчева, която й е любима още от младежките години, когато студентките са се обяснявали в любов със стихотворението “Искам да те имам целия”. Не случайно и дипломната работа на г-жа Апостолова е била за Станка Пенчева. “Издателство “Жанет-45” има особена слабост към младите автори, но никога не забравя и живите класици.”
Жалко, че на представянето днес присъстваха предимно възрастни хора, поезията на Станка Пенчева определено има какво да предложи и на младите, романтично настроени души. Книгата “Предверие” е излязла от печат непросредствено преди премиерата и засега може да се закупи само от щанда на издателството на Панаира на книгата.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *