Публиката на „София филм на брега“ избра „Крадецът на книги“

|
Дванадесетият международен „София филм фест на брега“, който доведе световното и европейско кино в Бургас през дните от 13 до 21 март, вече е история. Кинофестът привлече бургазлии в залата на Общинско кино „АБ“, разположено в драматичен театър „Адриана Будевска“. „София филм фест на брега“ възпитава вкус към седмото изкуство и има своята публика. „Доказателство за това са верните оценки, които публиката поставя на филмите при своето гласуване за награда на публиката“ - сподели проф. Георги Дюлгеров, художествен ръководител на фестивала, а тази година и председател на професионалното жури. Зрителите изгледаха 18 игрални филма и 12 късометражни от конкурса „Джеймисън“.

Двете награди - пластики „Сребриста чайка“ поеха чрез фестивалния директор Стефан Китанов към своите получатели: режисьора Ритеш Батра на филма „Кутия за храна“ - награда на община Бургас и професионалното жури в състав -  Борислав Чакринов - директор на ДТ “А. Будевска“, Христо Димитров-Хиндо, Александра Ингилизова - дъщеря на Йорданка Ингилизова - основна фигура в съществуването на кинофестивала, Слави Георгиев, Маргарита Бързилова-Демиркова и Йорданка Ананиева -зам. кмет; Брайън Пърсивал, режисьор на „Крадецът на книги“. Със стотни се различаваха оценките на тези филми, дадени от бургаската публика. На трето място зрителите класираха „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“ на Костадин Бонев. Публиката засипа с въпроси гостуващия режисьор - подробности за живота на Вапцаров, как е сниман филмът, архивите, използвани в него… Документалното разследване, продължило четири години, провокира и емоциите на зрителите, добре познаващи словото на един от най-големите български поети през 20 век. Филмът „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“дава много отговори за съдбата на поета, но и отваря нови. Костадин Бонев успокои залата, съобщавайки, че сценаристът на филма Ивайла Александрова продължава работата си с архивите за Вапцаров. Сред дванайсетте късометражни филма, показани на фестивала, публиката отличи със своя вот филма „Чест“ на Павел Веснаков. Младият режисьор получи плакет на Областна управа и грамота от областния управител Павел Маринов.

Фестивалният директор Стефан Китанов зарадва почитателите на „София филм фест на брега“ с новината, че още тази есен в Бургас ще има Дискусионен клуб. По идея на проф. Дюлгеров такъв вече е създаден в столицата. В този клуб се показва европейско, световно и българско кино. На края на прожекцията зрителите коментират филма, сюжета, заснемането. „Желанието ни е да възпитаваме младите“ - уточни Китанов. Филмът „Кутия за храна“ ще се разпространява у нас и повече зрители ще могат да го гледат, допълни директорът на  „София филм фест“. И още една добра новина за киноманите - кметът на Бургас Димитър Николов е обещал следващата година от бюджета на общината да бъдат предвидени средства за закупуване на необходимата техника за излъчване на филми, разпространявани на дигитални носители. Зам-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева закри дванайсетото издание на Международния „София филм фест на брега“.

БЛИЦ

Проф. Георги Дюлгеров

Как бихте обобщили този дванайсети по ред кинофестивал в Бургас, проф. Дюлгеров?

-Фестивалът тази година беше много добър. Селекцията преди това беше много силна. Публиката вече си го обича-идва, пълни залите. Мисля, че наградите които връчихме бяха много точни. Публиката си отличи „Крадецът на книги“ на Брайън Пърсивал с 5,83. Журито подкрепи втория филм в класацията на зрителите „Кутия за храна“на Ритеш Патра за мъдростта и кинематографичното майсторство, с което е разказана умна и деликатна история за самотата и добротата, за надеждата и любовта. Аз лично се радвам на наградата за „Чест“ на Павел Веснаков. Той е от надеждите на съвременното българско кино.

-За това специално исках да Ви попитам - за младите в киното?

-Те са верни на себе си. Разказват не въобще някаква скалъпена история. Разказват нещо, което ги вълнува наистина. И това е много важно.

ПАВЕЛ ВЕСНАКОВ

-Честито. Прави впечатление, че във филмите на младите режисьори - вашия „Чест“, на Ана Китанова „Жената на фара“, „Три дни в Сараево“ на Николай Тодоров, „Колелото“ на Светла Цоцоркова и други - има истина и поглеждане към теми, които не са само за забавление. Каква заявка в киното прави вашето поколение?

-Надявам се и другите автори да се вглеждат в такива теми. Киното в България има нужда от такива филми, сюжети, които разглеждат съдбите на обикновените хора. Опитват се да говорят на разбираем език за сложни проблеми, за които хората не искат да споделят помежду си.

-Как се прави сега кино у нас?

-Не е лесно. Имам голям късмет, че хората от екипа са мои приятели и близки. Всеки е готов да прави компромиси-финансови, физически, от всякакъв тип. Това сега е единствения начин, по който може спокойно да се прави кино в България. С много всеотдайност и подкрепа. Финансово е много сложно. Това е състоянието.

-Но сте оптимисти?

-Аз не съм от най-големите оптимисти, но се опитвам да си наложа да бъда.

Павел Веснаков посвети наградата си на своите баба и дядо,  които са се запознали в Бургас и са преминали немалка част от живота си в този град.

Радка БАЛЕВАКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *