Пъзели за живеене в галерия Credo Bonum

|
Галерия Credo Bonum представя "Пъзели за живеене" на Константин Ачков и Петър Захаринов от 12 декември до 15 януари 2011 г. Откриването е на 12 декември (понеделник) от 18,30 часа.
Това, което обединява Константин Ачков и Петър Захаринов, не е само сглобката и стратегията, която са избрали да подходят към дизайна. Освен че напомня пъзел, техният дизайн не е просто сглобяване на части, а интелектуално предизвикателство, което влияе на външния вид и функционалността на мебелите, но и ни кара да възприемаме ежедневната си среда с други очи, будно внимание и въображение.
Върху тази особеност акцентира и настоящата изложба. Всеки отделен съставен модул в техните мебели може да се разглежда и като самостоятелно произведение, а процесът на сглобяването им в стол или маса е вече концепция, мисъл и изкуство в най-чист вид, които правят съпричастна и публиката.
Двамата автори идват от други области. Константин Ачков е скулптор, Петър Захаринов е архитект. В техния случай това им дава предимство, тъй като позволява да съзрат във функцията и материала много по-голям потенциал за творчество.
Простата на пръв поглед форма попада в чудна комбинаторика, която чрез мисълта на автора образува съвсем функционален обект. И това възможно най-убедителното доказателство, че има български продуктов дизайн и то на най-високо световно ниво.
Константин Ачков участва в изложбата с няколко авторски модела столове: Android-system, Fangs, Frame, Ko-Ko, Stack, а Петър Захаринов със столове и маса: 1x3, VIC и VST.
Константин Ачков завършва Националната художествена академия в София, специалност "Скулптура" в ателието на проф. Крум Дамянов. През 1996 г. участва в юбилейната изложба "100 години Национална художествена академия в София". Две години по-късно печели стипендия от фондация "Отворено общество". Ежегодно представя свои продукти на национални и международни изложения и форуми за дизайн. През 2009 г. заедно с група “Черга” участва на изложението 100% Design в Лондон. Същата година представя свои продукти на "Смолян Джулай Джаз Фест" и на първото "Биенале на българския дизайн". Печели втора награда на журито за продуктов дизайн със серията тенсегрити мебели X-tense (маса и стол) и V-star (маса). Получава и Специална награда на Съюза на българските архитекти. В края на годината, заедно с група “Черга”, участва на изложението "Светът на мебелите". През 2010 г., след конкурс, печели покана за участие на отворения за Балканите конкурс в Белград - Mikser. Същата година отново представя свои продукти на "Светът на Мебелите". В началото на 2011 г. организира експозиция на свои мебели (Kolibri, Fangs, Android-system, лампите Trape) по време на Sofia Design Week. Столът Android е показан и на Budapest Design Week. Представя свои продукти и на Vienna Design Week 2011 като част от експозицията "There Is or There Isn`t: Bulgarian Product Design Now", организирана в Дом Витгенщайн. През 2011 г. участва във второто Биенале на българския дизайн. Разработките му редовно се представят в български и чуждестранни медии (сред които и водешите портали за дизайн mocoloco, plusmood, medesignmag, contemporist, yatzer).

Петър Захаринов е завършил Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия, София – Специалност Архитектура. През 2006 г. е отличен с награда за дипломен проект от Фондация Яков Чернихов, 2006 г.. През 2011 г. получава Platinum A’design Award и влиза в селекцията Young Balkan Designers. Във връзка с това неговите мебели са показани на Salone Satellite, Милано 2011, щанд на Young Balkan Designers, 2011. Петър Захаринов участва също в MIKSER Festival, Белград - Young Balkan Designers, 2011, Sofia Design Week – „Има ли го, или го няма – български продуктов дизайн”, 2011, Vienna Design Week - „Има ли го, или го няма – български продуктов дизайн”, 2011, „На Светло” – Експо Баня София – изложбена зала на ROCA, София, 2011.
 
През март 2011 Петър Захринов и Константин Ачков представиха свои мебели в рамките на изложбата “Големият взрив” в галерия Credo Bonum.
Двамата автори се развиват успоредно, трупайки все повече известност в страната и в чужбина с уникалните си концепции в областта на дизайна.
 

По информация на галерия "Кредо Бонум"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *