Първата книга на Николай Фенерски вече е факт

|
Оранжевата и приятна атмосфера на кафе- книжарница „Пингвините” бе идеалното място да бъде представен сборникът с разкази „Апокалипсисът е дело лично” на Николай Фенерски. Книгата се издава от издателство „Жанет 45” като част от поредицата „Гамбити”, която представя млади български автори. Неин редактор е Борис Минков, а художник на корицата – Георги Станков.

Водещ на премиерата беше Елка Шен. За книгата говори писателят Деян Енев. Той изтъкна, че според него Николай Фенерски е избрал най-трудния писателски път, като дори го сравни с Достоевски. Според него силата на книгата „Апокалипсисът е дело лично” се крие в универсалните ценности, които авторът представя. „В неговото писане ще видите снимките от своето детство” – каза простичко Деян Енев и малко по-късно всички разбраха какво има предвид.

За това се погрижи актьорът Антоний Аргиров от Малък градски театър зад канала, който прочете два разказа на Николай Фенерски и успя още от първото изречение да ни потопи в света на книгата.

Авторът, макар да става все по-популярен, е изключително земна личност. В момента живее в Бургас и участва в създаването на предаването „Щаба на еволюцията” по TV7. Самият той избягва да говори за себе си публично, но една дама от гостите го нарече перла в българската журналистика и предрече изключително големи успехи в писателската му кариера.

За книгата си той казва, че съдържа автобиографични моменти, и че според него е забавна. Определението, което може би най-много й приляга – е откровена. Тази книга е от първата до последната страница човешка, с всичките предимства и недостатъци на тази характеристика. В нея има истории, в които се оглеждат моменти от собствения ни живот. Написана е така, че образите в нея да се закачат за съзнанието ни и дълго да не си тръгнат от там. Има и философия, и провокираща мисъл, и въпросителни – ако решите да ги търсите. Ако не, книгата е добър албум с картини.

С дебютния си сборник разкази Николай Фенерски хвърля лъч надежда, че все пак продължават да се издават нови български автори, които пишат интересно и остроумно и имат какво да кажат.
 

Десислава ГичеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *