Първа самостоятелна изложба на Наталия Атанасова в Бургас

|
„Много изящество, красота и вдъхновение. Това е стилът на работа на художничката” - така изкуствоведът Пенка Седларска обобщи впечатлението си от първата самостоятелна изложба на Наталия Атанасова, подредена в залата на Регионална библиотека „Пейо Яворов” в Бургас. Експозицията показва анимационни типажи в 26 рисунки, толкова, колкото са и годините на авторката. Самите „герои” никак не са „кротки” -те танцуват „Грация”, ”Оле!”, предизвикват „Буря”, съсредоточено обменят мисли по „Телепатия” - 1 и 2, позират в любовен дует, с трофей златна рибка или унесени в „Меланхолия”.
Първото впечатление е, че нещата са много миниатюрни, много малки, но в тях се усеща потенциал за развитие в отделен анимационен филм, смята Седларска.

Изложбата може да бъде определена и като непретенциозна, витална, съхранила леко наивистичния, по детски чист светоглед на Наталия. А именно той е предпоставка за искрен творчески подход, в който се отличава свежестта на младия дух, изразил себе си чрез лека закачка, здравословно чувство за хумор, предизвикателство към прекалено сложните и натрапени ни, понякога, начини на възприемане на света.

Младата художничка
Събралите се в изложбената зала на „Булаир” 10 в Бургас видяха и двата дипломни анимационни филма на Наталия - „Дъжд” с художествен ръководител проф. Анри Кулев и „Басня” - с проф. Иван Веселинов, импресията „Меланхолия” и започнатия наскоро проект с работно заглавие „Долу ръцете”. „Дъжд” влезе в топ 10 на онлайн класацията Jameson shorts - 2008 г. „Басня” е на трето място на филмовия фестивал на Нов български университет - 2010 г., селектиран и участвал в 8-ия Международен фестивал за късометражно кино „В Двореца” - Балчик 2010г, участва и в Панорамата за най-добри филми на 7-ия Международен анимационен фестивал Варна 2011 г.

 


Наталия е работила анимационния сериал „Lil Bush” за Comedi central USA, анимация и почистване по проекта за пълнометражния филм „Пук” на режисьора Анри Кулев.
В краткото си слово Наталия Атанасова благодари на учителите си от Бургас - художниците Дарина Колева, Божидар и Дотка Калъчеви, Йордан Маринов и на преподавателите си в НБУ - проф. Анри Кулев, проф. Иван Веселинов, Тони Траянов, Стоян Дуков, Тони Траянов, доц. Нивелина Попова.
 

Радка БАЛЕВА
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *