Първите в интернет се събраха накуп

|
Уникална премиера събра в клуб Black Label създателите на българския интернет на 27 май. Поводът - официалното представяне на книгата "Първите в българския интернет" с авторки Горица Белогушева и Жюстин Томс.
Тази дългоочаквана книга, издание на "Сиела", максимално обективно (доколкото е възможно) представя развитието на интернет у нас в личности, факти и събития и проследява периода от 1990 до 2002 г. Времето минава и много неща се забравят, потребителите днес в повечето случаи и представа си нямат кой създаде това, как и защо. Забравяме кой от къде е, кой какво е казал и направил. Представени са около 400 сайта и 400 личности, интервютата са правени в периода между май 2002 - февруари 2003.
Книгата наистина си струва да бъде намерена и прочетена (има я във всички виртуални книжарници) от всеки, който се интересува от българския интернет, от неговото минало и настояще. Интересна, богата, изчерпателна, тя едва ли е представила всички заети със създаването на българските сайтове, но със сигурност представя най-влиятелните хора, най-значимите страници и събития.
Като човек, споменаван на няколко места в книгата за мен още по интересна беше самата премиера, събрала заедно толкова различни хора, отявлени конкуренти, противници, партньори. Приятно ми беше да видя в една компания Павел Калинов (създателят на Гювеча) и Иван Иванов (един от създателите на Dir.bg). Особено очарование имаше в това да запозная създателите на двете най-големи виртуални книжарници - bgbook.dir.bg и books.bg и с часове да наблюдавам как разговарят, спорят, споделят опит и обменят идеи. Няма да изброявам поименно всички присъстващи, това са почти всички цитирани в изданието. Само мога да пожелая на авторките да продължат със записването на тази история, и след десет години да видим нова такава книга, за да знаем и да помним кому дължим това удоволствие - българският интернет с цялото му разнообразие и богатство.
Помогнете и вие за това - страницата на проекта е на адрес www.parvite.com.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *