Първият ден на Спирит ъф Бургас 2011 – от всичко хубаво по много

|
След огромния успех през изминалите три години никой не се е съмнявал, че и това издание на Спирит ъф Бургас - 12, 13 и 14 август 2011 година - ще бъде ударно и запомнящо се. Вече е петък, 12 август, и из целия град се носи фестивалното настроение - лято, щастие и много музика.
Влизаш и те посреща джаз сцената, на която откриват Kottarashky Live Band. Тази приятна българска сплав от джаз и етно - или там както се определя - стил, включващ кавал, перкусии, електронен пулт и няколко ентусиазирани и потънали в музиката момчета, сякаш е точно това, което ти трябва, за да те настрои на фестивална вълна. Лека, лятна музичка, хора, които се разхождат свободно наоколо в приятната топла вечер.
Продължаваш надолу, за да минеш под шарената украса, която виси от дървета и жици - лампички, хартиени абажури, плюшени играчки, обръчи, разноцветни панделки и какво ли още не са овързани и закачени над главата ти, за да ти напомнят, че това тук е приказка.
После се отправяш към „На тъмно” сцената, където по традиция свирят български групи - не особено популярни в музикалното ни пространство, но много добре познати на феновете на фестивала. Първи там са Bee In The Bonnet.
И след това излизаш пред голямата сцена. А какво се случва на нея, е ясно - експлозия. Независимо кой свири. Рано вечерта тя е открита с участието на Smallman.
Когато идва ред на зверовете от Оникс (Onyx), вече са се събрали порядъчно много хора. Момчетата просто знаят как да забият качествен хип-хоп и да накарат публиката да полудее. А тя само това и чака - сякаш изпада в транс от бийта и римите. Оникс обикалят из сцената, скачат, крещят и не се спират - повтарят особено често думичката с „f” и след всяка песен карат феновете си да крещят като един “Hell yeah!”
Нещо, което Спирит ъф Бургас обича, е рязката смяна в музикалния стил. И за да го докаже, след Onyx пуска Суисайдъл Тендънсис (Suicidal Tendencies). Никой няма нищо против обаче - напротив, всички изглеждат като в настроение тъкмо за малко хардкор.
Suicidal Tendencies

Малко ли? Многобройните фенове на Суисайдъл са на седмото небе. Групата свири близо два часа, като дава всичко от себе си. Това е необходимото рок присъствие, дозата китари, която първата фестивална вечер трябваше да поеме, за да бъде всичко по реда си.
След като всички са изтощени, но ужасно щастливи от лудия хардкор ураган, успокояваме малко пулса и се пренасяме в Аржентина. В очакване сме на Готан Проджект (Gotan Project), чийто стил е сякаш единственото, което още не сме слушали тази вечер.
Групата изглежда ефектно на сцената - с усещането за нещо много ретро и елегантно. Двама диджеи, акордеонист, класически китарист, пианист, цигуларка-тромпетистка, и разбира се, чаровната вокалистка ни подаряват електро-танго в първите часове на 13 август.
Характерното за Gotan е, че смесват класическите аржентински ритми със съвременната електронна музика и се получава нещо, което едва ли някой друг прави - всъщност, доста приятно. Откриват, разбира се, с “Epoca” - а след нея се зареждат познати парчета и нови композиции от последния им проект - “Tango 3.0”. Централният плаж в Бургас изведнъж става дансинг в нещо средно между изискан салон и дискотека.
Някои композиции са по-електронни, други по-рок, трети са си чисто класическо танго. Изпълняват на бис цели три песни - завършват с така очакваната “Santa Maria del Buen Aire”. Представят всички изпълнители (които идват от Париж и Буенос Айрес) и техническия си екип, благодарят на публиката и се сбогуват с нея. След тях на пулта се настаняват Benga & Youngman и довършват имащите сили с микс от хип-хоп, хаус и много други неща, който малко напомня Prodigy.
Няколко думи за другите сцени: на цената на Jack Daniel’s най-запомнящи се са лудите стари пънкари от Марк Фогос Скастърс (Mark Foggo’s Skasters), които се грижат за веселото и подскачащо настроение на плажа. Който предпочита веселяшки пънк, няма как да не ги хареса - още повече, че сценичното им присъствие е толкова забавно и заразяващо, че не ти остава нищо друго, освен да скачаш в ритъм и да крещиш с цяло гърло. Финалът е сложен тържествено със съвместно изпълнение на „Hashish from Amsterdam” от група и публика и с малка измислена песничка от Марк Фого, в която се пее “Goodbye, ska people!”
Джаз сцената продължава да предлага спокойна и приятна музика - след Kottarashky щафетата поемат музикантите Зона Ц. На «На тъмно» сцената се забавляват весели български групи като «Млък!», «7едем» и «Обратен ефект» - при тях традиционно дистанцията с публиката е почти никаква, така че на почитателите на тази музика приятното изкарване им е гарантирано.
На плажа има още една сцена със зелен фон, на която изпълнители са... всички. Публиката има възможност да се качи на нея и да изпее на караоке любима песен от програмата на фестивала, като същевременно с това пеещите виждат клип на себе си като звезди на огромна осветена сцена. Тази атракция привлича също немалко посетители и всъщност е доста забавна за гледане.
Съвсем близо до нея на плажа пускат цветни хартиени фенери в нощното небе, а байкъри правят трикове на рампата.
Последната сцена, която като нищо би могла да остане незабелязана, е Max Bass сцената. Тя е скрита точно зад главната и на нея пускат електронна музика - най-вече дръм и бас. В ранните часове пространството около нея така и не успява да се напълни и прилича по-скоро на частно парти в клуб, но към края на парти вечерта токът на електронна музика започва да пълзи в кръвта на много хора, танцуващи в транс и сякаш изгубили представа за реалността.
Хубавото на фестивала Спирит ъф Бургас e, че може да събере на едно място огромните диви фенове на Suicidal Tendencies и изтънчените почитателки на Gotan Project с копринените шалчета и да им предложи еднакво интересна, уникална и запомняща се вечер. Имаме си успешен морски фестивал за рок, джаз и електронна музика, който вече четвърта година изумително показва, че такива събития могат да се случват и на нашите географски ширини. Какво повече може да иска човек? Вторият ден обещава още от същото, само че различно. Предстои да видим.
 

Десислава Гичева

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *