Първи национален конкурс за млади оперни певци “Гена Димитрова”

|
През 2004 г. голямата българска оперна певица Гена Димитрова беше председател на международното жури на международния конкурс за млади оперни певци “Борис Христов”.
Плановете й за бъдещето на този конкурс бяха наистина впечатляващи, но внезапната, трагична раздяла с нея прекъсна идеите й.
В разговори със свои колеги и съмишленици г-жа Димитрова винаги е искала да предложи все по-големи шансове на младите български оперни певци. Затова след приключване на активната творческа дейност и впечатляващата й международна кариера тя със същата всеотдайност, с която се раздаваше на публиката, се ангажира с младите певци. Още се помнят концертите, които тя организира в Националната опера и в НДК. На тези концерти Гена Димитрова представи за първи път пред публиката някои от певците, които в момента са сред най-големите оперни звезди. Достатъчно е да споменем Веселина Кацарова и Александрина Пендачанска. С нейната самоотвержена подкрепа в Софийската опера започна конкурс за млади оперни певци на името на проф. Христо Бръмбаров, чието четвърто издание се проведе през месец юли тази година. След преждевременната смърт на Гена Димитрова група музиканти и общественици лансираха идеята конкурсът в Плевен, за който мечтаеше тя да носи нейното име. Сред тях е необходимо да бъдат споменати диригентът Георги Нотев, както и учениците на Гена Димитрова - Андреана Николова, Алексей Иванов и Габриела Георгиева.
Град Плевен, освен като забележително в исторически план средище, има своя изключителен принос в културната летопис на България и света. С Плевен са свързани имената на големите оперни певци Михаил Попов, Христо Бръмбаров, Катя Попова, Асен Селимски, Гена Димитрова. За плевенската общественост Гена е светиня – през целия си живот голямата певица не прекъсна своя контакт с родния си Беглеж и Плевен. Нейният огромен талант и любов бяха щедро раздавани на обикновените хора, тя поддържаше постоянен контакт с местната управа, свързваше своите творчески планове и амбициозни намерения и с Плевен.
Регламентът на конкурса е направен от самата Гена Димитрова. Условията в регламента, които са координирани с Държавната филхармония в Плевен, са много разумни, постижими и вече проверени в практиката.
Конкурсът ще се проведе в гр. Плевен в периода 28 септември – 2 октомври 2006 г. В него могат да участват оперни певци, родени: от 1.12.1973 до 1.12.1986 (за жени) и от 1.12.1971 до 1.12.1986 (за мъже).
Прослушванията ще бъдат в залата на читалище “Съгласие” от 28 септември до 1 октомври 2006 г. по видове гласове и по реда на жребий, изтеглен в деня преди започването на конкурса. Туровете са два, като всички творби се изпълняват на оригиналния език и в съпровод на пиано.
I тур – кандидатите изпълняват една ария с кабалета по
избор и задължително песен от български композитор.
II тур – кандидатите изпълняват една ария от Моцарт и една ария по избор, но различна от изпълнените в I тур.
Самата Гена Димитрова много внимателно определи тези специални изисквания към репертоара на участниците, защото според нея арията с кабалета предлага много възможности за изява на всеки участник. Тя позволява да бъдат оценени по-точно, както артистичните, така и техническите възможности на певеца. Специално внимание голямата певица отдели и на българската песен, точно песента, а не ария от българска опера, подчертавайки голямото й значение за всеки млад музикант. Колкото до задължителната моцартова ария, то според г-жа Димитрова, точно Моцарт е композиторът, който би помогнал на всеки певец да разкрие усещане за стил и музикалност.
В първия конкурс носещ името на Гена Димитрова председател на журито ще бъде Георги Нотев - главен диригент на Софийска Национална Опера и на Плевенската филхармония. Негови партньори ще бъдат проф. Асен Селимски – оперен певец и педагог, проф. Мила Дюлгерова – оперна певица и педагог, доц. Христина Ангелакова – оперна певица и педагог, Мариана Пенчева – оперна певица и Луис-Мигел Лайнц – президент на “Опера-2001”, Мадрид.
Предвижда се да бъдат връчени следните награди, които са неделими и, разбира се, не е задължително да бъдат раздадени.
За жени – три награди съответно по 3000лв., 2000лв., 1500лв.
За мъже – три награди съответно по 3000лв., 2000лв., 1500лв.
За най-добро изпълнение на българска песен – награда от 500 лв.
Гала-концертът на лауреатите ще бъде на 2 октомври отново в зала “Съгласие” със специалното участие на Плевенска филхармония. Ще дирижира Георги Нотев.
Първият конкурс, носещ името на Гена Димитрова, ще се проведе под патронажа на Румен Петков – министър на вътрешните работи и с подкрепата на Министерството на културата, областната управа на гр. Плевен, Плевенската филхармония, кметството на село Беглеж – родното село на голямата певица.
Предвижда се в деня преди гала концерта гостите и участниците в конкурса да посетят родната къща на Гена Димитрова в с. Беглеж. Ще бъде осигурен автобус, който да отведе жителите на с. Беглеж до Плевен, за да бъдат в залата по време на конкурса.
След приключване на срока за подаване на документи за участие общият брой на кандидатите е 43 от които: 4 баси, 7 баритона, 5 тенора, 9 мецосопрана, 18 сопрана.
 

По материали на Софийска опера
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *