Първи Салон на книгата във Варна

|
Асоциация ”Българска книга”, Община Варна и Министерството на културата организират от 29 март до 2 април в Двореца на културата и спорта Салон на книгата – Варна 2007.
На площ от 700 кв. м над 50 български издателства ще представят хиляди свои заглавия. Варненският Салон на книгата е първото национално изложение, което се организира извън столицата от 70 години насам. Той е продължение на традицията в провеждането на книжни изложения в морската ни столица. На 28 юли 1927 г. във Варна е открита първата национална литературна изложба у нас.
Участие в Салона на книгата ще вземат Френският културен институт, Гьоте институт, Културното представителство към посолството на Ислямска република Иран у нас.
Културната програма на Салона на книгата - Варна 2007 ще включва премиери на нови заглавия, дискусии, награждаване на победителите на регионално ниво в Националния конкурс за съчинение на тема: “Какво ми дава книгата?”.
В рамките на Салона се организират три изложби. Изложбата “Кирилските азбуки”, обиколила Европа, ще гостува две седмици. Издателство “Бард” ще представи 56 рисунки на младите художници Калина Атанасова, Ертан Мусов, Юлиан Манев и Любомира Стоянова от Варна по книгите на Джон Р.Р. Толкин. Гостите на Салона на книгата – Варна 2007 ще могат да се запознаят с илюстрациите на Кирил Гогов, Виктор Паунов, Регина Далкалъчева, Яна Левиева, Николай Алексиев - преподаватели от катедра ”Книга и печатна графика” в Националната художествена академия.
Програмата на Салона на книгата включва и работилница за подвързване на стари книги както игра с награди – “Книгата на моите мечти” (всеки посетител ще получава на входа талон и в него ще може да попълни заглавие, което е харесал, но не е могъл да си купи). Състезание “100 лева за най–ценните книги от Салона”, конкурс “Най–старата книга в домашните ни библиотеки” и състезание в училищните библиотеки, за ученици от 10 клас са другите съпътстващи инициативи от книжното изложение.
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *