Първоаприлските конкурси

|
Посреща ни аромат на море, вятър оплита косите, роши и без това несресаното настороение на пристигащата във Варна група от хулитера и приятели на сайта ХуЛите. От ранно утро домакините от Варна са залепили слънцето на небето, разпели са птичките и тръпнещи от очакване с усмивки на лицата, ни посрещат на входа на галерия Актив Арт.
Започва трескава подготовка за заключителния етап от конкурса „Очи за себе си“, а именно награждаването на победителите, което можеше да се сравни само със „Златния Орфей“, а бяха чути и коментари, че съвсем се доближава до раздаването на Оскарите. Умишлено подсилените шевове на галерията са на прага на издръжливостта си под напора на всички желаещи да присъстват на събитието.
Всъщност споменахме ли, че датата е 1-ви април? Само да не си помислите, че всичко това е шега. Нищо подобно.
Галерия „Актир Арт“ – Варна за четвърта поредна година организира конкурс за фотография „Око за другите“ по случай 1-ви април. Уникалното тази година е, че заедно с традиционния вече конкурс за фотография, се проведе и конкурс за поезия и проза „Очи за себе си“ на ХуЛите. Със свежо чувство за хумор и ирония авторите от сайта погледнаха на себе си и споделиха това с читателите. Те от своя страна определиха победителите в конкурса. Паралелно с това оценяване, жури, избрано от „Актив Арт“ в състав фотографите Илияна Димитрова и Галин Димитров, журналистката от радио „Варна“ Светлана Вълканова и хулитерите Георги Танев и Светла Стайкова, определиха участниците, които получават наградите на галерия „Актив Арт“.
На самата церемония Ваня Маркова от „Актив Арт“ и Светла Стайкова от екипа на ХуЛите обявиха победителите в двата конкурса.
В конкурса „Очи за себе си“ награди получиха:
Първа награда на журито за поезия: „Аха!“ на Дора Кърпачева (kallin).
Първа награда на журито за проза: „Ало, Иване...“ на Светослав Пейчев (Simon Martin).
Първа награда на читателите на ХуЛите за поезия: „Предупреждение“ на Румяна Симова (osi4kata).
Първа награда на читателите на ХуЛите за проза: „Опасностите при пиене на кафе“ на Любомир Калудов (4i4o).
Награди получиха и всички номинирани в двете категории. Самите награди са осигурени от: галерия „Актив Арт“ – витражни огледа, „Кагами“ ООД – компютърни мишки, от Сдружение „Словото“ – книги.
 
В разгара на коктейла, на който фотографи, хулитери и приятели разглеждаха взаимно творбите си, за всеобща изненада осветлението изгасна и на фона на трепкащите пламъчета на свещи и тиха музика зазвучаха стихове от новата стихосбирка на Светла Стайкова „Отвъд хоризонта на думите“. Това бе изненада и за самата авторка, чията първа самостоятелна книга излезе преди броени дни и това беше първото й показване пред публика.
Поредната изненада на вечерта поднесоха Чичо (4i4o, Любомир Калудов) и известния бургаски художник с китара Жеко Стоянов, които изпълниха на живо няколко песни.
Купонът продължи в известния Пиано-бар, където думите остават бездумни и всичко се превръща в музика, усмивки и приятелство.
 

От мястото на събитието: Administrator, hixxtam, BlackCatКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *