Първото българско православно радио навърши 1 година!

|
На 20 октомври в Софийската духовна семинария "Св. Иоан Рилски" бе тържествено отбелязан първият юбилей на радио "Сион".
Идеята за православно радио възниква още преди 10 години. Първоначалните подготовки за неговата реализация започват преди две години. Както казва отец Поликарп, игумен на Руенската Света обител "Св. Иоан Рилски" в която е първото студио, "Бог даде период от време за натрупване на опит". Днес радио "Сион" излъчва програмата си от две студиа - едно в манастира в с. Скрино и едно в София.
В тържеството, на което водещ беше Андрей Пернишки, взеха участие много гости и приятели. Много от тях получиха специални сребърни плакети и грамоти. Ректорът на семинарията и домакин на празника архимандрит Сионий откри официално програмата. Слово произнесоха и проф. Иван Желев, директор на Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет, доц. Емил Трайчев, декан на Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски" и др.
В тържествата се включиха и семинаристите от хора на Софийската духовна семинария с диригент Любомир Игнатов, малчуганите от детска вокална група "Мечо Пух", фолклорен център "Нестия" с танцов състав "Горнобанче", певицата Катрин Найденова и акордеонистът Живко Желев и др.
По случай 1060 г. от Успението на Св. Иоан Рилски, радио Сион организира литературен конкурс на тема: „Светият преподобен Иоан Рилски Чудотворец - или пустинникът в мен". Бяха получени над 190 творби, повече от половината от които са, естествено, поезия. На рождения ден на радиото Венета Дякова, председател на журито обяви и победителите в конкурса. Първа награда от конкурса в раздел "разказ" получи Марияна Тинчева. Първа награда от конкурса в раздел "есе" получи Елена Петрова. Първа награда от конкурса в раздел "поезия" печели Иван Василев, но авторът не присъстваше и ще получи наградите си по-късно. Специално за тържеството бе издаден и юбилеен сборник с подбрани от конкурса творби.
В края на дългата тържествена вечер отец Поликарп сподели и една новина - от днес от манастира в с. Скрино стартира второ радио, наречено "Кукузел", което ще бъде специализирано само за църковна музика и богослужебни последования. Програмата на новия канал ще се излъчва от 8 до 20 часа. Ограничението за тези 12 часа се налага поради липса на електричество в светата обител. Успех и на новото радио!
Програмите на православно радио "Сион" можете да слушате от адрес www.radiosion.bg.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *