Пътят към “другата” Европа

|
На 2 април във Френския институт издателство Кралица Маб представи книгата на Рая Заимова "Пътят към "другата" Европа. Из френско-османските културни общувания. XVI-XVIII век".
Залата беше препълнена, нещо необичайно за представяне на едно научно издание. Но както подчерта и проф. Цветана Георгиева, книгата е приятна за четене, и макар и предназначена предимно за учени, е особено подходяща и за политици и политолози (които могат да се поучат, да видят едни вече извървяни пътища), интересна е и за всеки интелигентен човек.
Книгата е едно интердисциплинарно изследване, събрало една богата палитра от текстове и преводи, повечето непубликувани досега на български. Разглежда отношенията между Франция и Османската империя през погледа на френски дипломати и пътешественици. И ни убеждава, че и Османската империя през средновековието е била част от европейската цивилизация. И че ние сме отдавна сме част от тази Европа, към която сега толкова се стремим.
Дадени са описания на странната разделеност на културите в самата Османска империя. За християните в империята са недостъпни високите нива на мюсюлманската култура, въпреки десетките богати библиотеки. Както и за мюсюлманските духовници са непознати достиженията и идеите на православието. Един от парадоксите - историите от "Хиляда и една нощ" проникват във Франция директно от Османската империя, след това през Гърция се превеждат на български и едва тогава стават познати и на нас. Макар по-това време да сме част от тази държава.
Актьорът Петър Петров прочете някои откъси от книгата на Рая Заимова, включително някои анекдоти за Настрадин Ходжа преведени от френска учебна литература от ония времена. След тези весели истории присъстващите бяха поканени на коктейл, осигурен от Френския културен институт.
 
Книгата можете да закупите от виртуалнa книжарницa Българска книга. Заслужава си!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *