“Пътят към робството” и в България след 60 години

|
Трябваше да минат 60 години от написването и издаването на книгата на Фридрих А. Хайек „Пътят към робството“, за да стигне тя и до българското литературно пространство.
„Още заглавието е предизвикателство към българина, а мотото - че това е книга за свободни хора, сигурно стряска някои“, предположи критикът Йордан Евтимов при представянето на книгата в НДК преди няколко дни.
Авторът Фридрих А. Хайек (1899-1992) е роден във Виена. Работи в Австрийския институт за изследване на стопанските цикли и преподава във Виенския университет. През 1931 г. Хайек е назначен за професор по икономически науки и статистика към Лондонското училище по икономика и статистически науки, а от 1950 г. е професор по социални и нравствени науки към университета в Чикаго. През 1947 г. получава Нобелова награда за икономика, а през 1984 г. е провъзгласен за Кавалер на честта. През 1991 г. Джорж Буш го удостоява с Президентския орден на свободата.
„Пътят към робството“ едновременно предотврати разпространението на „реалния социализъм“ в Западна Европа и Съединените щати и пося семената на свободата в Съветския съюз, където те дадоха плод след близо 45 години“, пише Едуин Фьолнер-младши – икономист, политик и общественик.
Самият Хайек пише по повод тази книга: „Посвещавам на социалистите от всички партии“. Книгата е издадена през 1944 г. в Австрия и за първите шест години претърпява 16 издания. На българските читатели се предоставя съкратен вариант, който е бил публикуван в периодично издание.
Въпросът: „Може ли книгата „Пътят към робството“ да бъде своеобразно знаме и у нас?“, както я определи д-р Николай Неновски, председател на Българско общество „Фридрих Хайек“ и автор на предговора към българското издание, предизвика дискусия.
Красен Станчев от Института за пазарна икономика и останалите участници в дискусията споделиха мисли, че Европейският съюз може да бъде и едно ново робство. „За Европа трябва да се мисли рационално, а България да намери своето достойно място в съюза“, подчерта Станчев. По думите му не бива подобни мнения да се приемат като евроскептицизъм, а като реализъм, който води до ясната визия как трябва да изглежда нова Европа.
„Азбука на свободомислието“ определи книгата издателят Калин Манолов. Това е втората книга, която създаденото от журналиста в радио „Нова Европа“ издателство „МаК“ пуска на пазара. Тя излиза в превод на Йорданка Чакалова.
Според Манолов думата „пазарна икономика“ е евфимизъм за капитализма - едно общество, което според него е морално, защото се основава на доброволната размяна.
„Разбира се, не всички печелят от пазара, но неравенството е най-нормалното нещо в света, не и в една посткомунистическа държава“, каза издателят и обобщи:
Тази книга може да промени живота ви. Ако не друго – да ви доведе до мисли, които досега не са ви обземали. Тя може да бъде вашият път към свободата - да ви накара да се почувствате свободни и различни.
Книгата можете да намерите във веригата книжарници „Хеликон“ и в книжарница „Български книжици“.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *