Пътят на Мъдростта – дебют

|
16 май, Дом на киното, София:
Премиера на документалния филм за Ваклуш Толев “Пътят на Мъдростта”. Дебют на режисьора Николай Василев. Силен дебют. Салонът едва побра зрителите. Дори правостоящите.
 
Един филм за Планината на Духа, за Пътника и Пътя.
 
Режисьорът: Предизвикателството беше от океан, какъвто е словото и идеите на Ваклуш Толев, да направя една капка – да ги събера в 35 минути. Доста трудна задача, но не се оплаквам. Голямата трудност идваше от това, че трябваше да се монтират не просто думи, а идеи.
 
Изкачване към върха на планината вътре в нас – планината на Духа.
 
Режисьорът: Това не е филм за обикновен човек с обикновена история. Биографията просто не се случи. Биографията като факти. Защото целият живот на Ваклуш Толев е белязан от идеите. Бил е 12 години по затвори и лагери (политически затворник), минал е през ужаси, каквито дори не можем да си представим, и това не само не го е сломило, не само не го е озлобило, а е родил идеята, че “няма зло, има нееволюирало добро”, че “няма страдание, а има развитие”.
 
Разказвачът – Ваклуш Толев: Свободата не е вън от човека, тя е вътре в човека. Няма човешка мъка, чийто размери или властност да унищожи Бога у нас.
 
Поглед от върха.
Към необятното съзнание на човека... Тревогата на света...
 
Разказвачът: Дойде време за надмогване на човека. И тогава разбираме, че нито съдбата е вечна, нито кармата е вечна, нито еволюцията е вечна.
 
Режисьорът: Стараехме се да бъдем много деликатни – както с озвучаването, така и с образите. Във филма няма възстановки. Всичко трябваше да бъде естествено. Самата камера е оставена просто да наблюдава.
 
Слизане – да донесеш от върха, да правиш жертви, да извеждаш всички.
 
Разказвачът: Трябва да бъдеш, а не да имаш! Човекът е сътворен с божественост, която трябва да си извоюва, а не която трябва да му бъде призната. Той трябва да я извоюва!
 
Улиците несъмнено са в изобилие. И несъмнено се лутаме в тях. Понякога цял живот. Някои го видяха, някои го разбраха, някои го преживяха – Пътят на Мъдростта.
 

Автор: Лилия Ангелова
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *