Пътят на Одисей според Теди Москов

|
Преди да стане „Пътува Одисей”, постановката на Теди Москов в Театър на Българската армия беше обявен като просто „Одисей”. Промяната в името никак не е случайна, може да се увери всеки, който отдели час и половина за особения поглед на режисьора към творчеството на Омир.
Омир и не само, разбира се. В „Пътува Одисей” има древногръцка трагедия с неизменния хор, има древногръцка митология, има свят – античен и модерен, препратки и намигвания към автори и композитори. На сцената, в типичния добре изпипан хаос на Теди Москов, прелитат крилати фрази, иронични забележки, хумористични подмятания, каламбури. Но постановката следва не сюжета на „Одисея”, а съдбата и желанието за път у хитроумния гръцки герой. Който всячески показва, че предпочита смъртта и пътя пред безсмъртието и застоя.
Ясно акцентът пада върху пътуването – от самото заглавие през динамичната сценография, дело на Лео Капон, до думите от песента, която звучи на сцената: „Пътуването винаги си струва,/ пътува Одисей, пътува...”. По-слабо застъпена е темата за вярната съпруга Пенелопа (Йоана Буковска), да не кажем, че е едва маркирана. Разбираемо е, че на неразривно свързаното с пътуването завръщане ще е отделено повече място. Но стремежът към завръщане не е стремеж към покой и статичност, а стремеж към нова отправна точка. Недвусмислено това заявява финалът - възстановка на картината „Завръщането на Одисей” на Де Кирико. Одисей продължава да гребе в своята лодка, въпреки че се намира насред дома си.
Трудно е да се отличи отделен актьор от целият актьорски състав - Александър Дойнов, Йоана Буковска, Александра Сърчаджиева, Мая Новоселска, Юлиан Рачков, Иван Ласкин, Велимир Велев и Борислав Стоилов. Не защото те всички се справят изключително добре с възложените им превъплъщения. Не защото играят вдъхновено - всичко това е така. А защото всеки един до такава степен е потънал в тъканта на спектакъла, че общото впечатление за хомогенност дори не оставя повод да се замислиш за съвършения синхрон, който цари на сцената.
По думите на Теди Москов спектакълът тепърва ще се обогатява. Планирани са „блицове” относно изчезването на кентаврите, видовете острови и циклопите, които не са еднооки, а едногледи, и какво ли още не. И така, „Одисей”, представен от Четвърти самодеен театрален колектив при КАТ (Контрол по античността на транспорта), от Катедра „Средиземноморски манталитет” и от Дружеството на изоставените моряшки жени – все любителски трупи с порядъчно провинциален акцент, ще пътува по своя собствен маршрут. И всяка спирка на сцената на Театъра на Армията (премиерно на 5 ноември, а след това на 13 и 21 ноември) обещава да е ново начало.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *