Пътят на сърцето

|
На 23 юни в зала 1 на НДК японските перкусионисти от „Ямато” разтуптяха сърцата на присъстващите в залата с зашеметяващия спектакъл „Heartbeat: Shin-On (Ритъмът на сърцето)”.
Групата от дванадесет мъже и жени бе поставила изисквания от организаторите „Джаз +” в залата да цари пълна тишина. Това бе необходимо, за да може всеки удар по барабаните да се чува ясно и отчетливо дори в най-отдалечение кътчета. Музикантите не използваха микрофони – при все това акустичният звук обгърна и изпълни залата и накара всеки да го почувства наистина в сърцето си.
Величествено и достолепно започна спектакълът в полумрак с пиесата Yakara. В различни комбинации на барабаните тайко, струнният инструмент шамисен и малките чинели чаппа бяха представени и останалите пиеси – Hayate (вятърът, който силно духа), Rekka (буен огън), Kizashi (знак), Raion (гръмотевица), Rakuda, Garakuta и Shin-On (сърцебиене). Над два часа на сцената се преплитаха древни и модерни музикални форми. Заедно с музикалното изкуство, преминало през времето до нас, талантливите музиканти споделяха с публиката и радостта от живота, смеха и щастието. В част от композициите включиха забавни, комични елементи (като например в Garakuta, със забавния контраст - трима мускулести, силни мъже, свирят на мъничките чинели чаппа, като закачлива игра помежду си и с публиката). До известна степен преди спектакъла очакванията бяха за среща с висшето изкуство, вековната традиция и сериозния, мъдър дух на японската култура. Всичко това, разбира се, беше налице. Добавката от искрена радост и наслаждение (от музиката, от живота) и прекият контакт с публиката, неосуетен от езиковата бариера, вдигнаха нивото на изпълнението до съвършенство. Представете си обляната от светлина авансцена и всички музиканти наредени в безупречна редица, с шеметна бързина и точност свирят в умопомрачителен синхрон на преметнати през рамо барабани. Ритъмът е задъхващ и увличащ, проговаря буквално на всеки удар на сърцето, слива се с него и го повежда в своя ритъм. И изведнъж, за секунда, всичко замлъква, един от мъжете приветливо се усмихва и с характерно кимване казва на български „Добър вечер”. И после продължават, а залата избухва в ръкопляскания, защото тази пауза не е нарушила тъканта на пиесата, а е добавила допълнителен привкус на удоволствие.
На сцената имаше над 40 вида барабани тайко - от най-големия (1,7 м в диаметър, 500 кг, направен от 400 годишно дърво) до най-малките. Общата картина на сцената бе неподражаема сплав от майсторство, динамика и емоционалност, които безпогрешно и незабавно разкриха пътя към сърцето.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *