Пътят на чая спря за пореден път в Ботаническата градина в центъра на столицата

|
На 29 юли в Университетската ботаническа градина в София "Урасенке Танкокай България" проведе своята поредна чаена среща под надслов "Среща между приятели".
Събитието беше посветено на 25 годишнината на Международната фондация "Св. св. Кирил и Методий", която от самото начало на съществуване на българското "Урасенке" е подпомагала дейността му. Чаената среща беше открита от Н. Пр. Коичиро Фукуи, посланик на Япония в Република България. Водещ беше председателката на "Урасенке България" Криси Прахова, а едновременно гости и домакини бяха нейни приятели от Белгия, Швейцария, Германия и Русия, с които заедно преди 15 години е изучавала в Страната на изгряващото слънце чайната церемония. На две места в Ботаническата градина се демонстрираше приготвяне и сервиране на японски чай. Всички присъстващи имаха възможността да опитат оригинални японски сладки и зелен чай.
Чаят беше студен, приготвен от специално донесена от Рила вода – причина за това беше не само горещото време, което повече предразполага към ледени напитки, а и опитът за симбиоза между културите.
Из Ботаническата градина бяха артистично разхвърляни картини живопис на художничката Игната Митова, част от изложбата й "Градините на вдъхновението".
Отделно японският готвач Тоширо Камбе показваше приготвяне на суши от змиорка и от риба тон и всеки можеше да опита специалитетите му.
Силви Гуичард-Ангъс - преподавател в Сорбоната, изнесе лекция на тема "Бамбуковата култура на Япония". Тъй като изложението й трудно се чуваше в градината и малко хора успяха да го чуят, то ще бъде публикувано в близките дни на страницата на "Урасенке Танкокай България" и ще бъде достъпно за всички.
Още снимки от чайната церемония можете да видите в Галерия Словар.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *