Пясъчният град

|
Първият в Бургас и в България Фестивал на пясъчните фигури, организиран от Община Бургас, ще бъде официално открит на 3 юли. Дотогава 16 от най-добрите скулптури в света - специалисти от Холандия, Белгия, Италия, Украйна, Русия и Индонезия работят по изграждането на 16 пясъчни фигури.
Сред тях е и шампионът в тази област – италианецът Джани Шумарини, архитект по професия. Над 20 са неговите участия в пясъчни фестивали от цял свят – Германия, Белгия, Холандия, Испания, Сан Марино и други. Носител е на редица престижни отличия – две първи награди от Международния фестивал на пясъчните фигури в Берлин (2006 и 2007 г.), първа и трета награда от Сервия, Италия (1999 и 2000 г.) и редица други.
Борещ се с вълна октопод борещ е пясъчната интерпретация на Давид Енгеранд от Белгия. Любопитното за него е, че е потомък на великия ренесансов творец Рубенс.
Руският скулптор Анатолий Лунин вае прекрасни морски раковини над водата.
Във фестивала участва и българският скулптор Рашо Митев. Умения показват и младите бургаски художници Добрин Вътев и Атанас Стоянов.
Необходимите за изграждането на пясъчните скулптури 2500 тона пясък, са безвъзмездно предоставени за целта от бургаската община и са разположени на площ от 5 дка. Преди да започне извайването на приказните герои и морски чудовища, пясъчните диги са специално трамбовани, за по-голяма устойчивост.
Оригиналните пясъчни произведения са с височина 4 метра, а една от тях достига 8 метра. Те ще останат на бургаския плаж до края на туристическия сезон. За удобство на гражданите и на туристите в Бургас се предвижда атракциите от пясък да бъдат осветени, за да могат да се посещават и вечерно време, след залез слънце.
Идеята е бургаският фестивал на пясъчните фигури да се превърне в традиционен.
Пясъчният град в Бургас няма да има конкурсен или състезателен характер в сравнение със своите предшественици, провеждани в други държави, съобщиха организаторите.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *