Радован III

|
Новата премиера в Сатиричния театър е пиесата на Душан Ковачевич "Радован III".
"Трагична комедия за самопредателството или смехотворна балканска дандания" я определя в подзаглавието авторът. Режисьорът Рангел Вълчанов се е опитал да обедини тези две характеристики и да представи на зрителите истинско двучасово забавление. Душан Ковачевич, една от най-ярките фигури на сръбския артистичен небосклон, пише пиесата преди близо 25 години, след което тя има неимоверен успех по сцените в страната. На моменти - сякаш характерен авторов почерк - се забелязват подобни на "Ъндърграунд" елементи, чийто сценарий Ковачевич пише доста по-късно.
Въоръжен с много силен драматургичен текст, който освен това е и доста близък по звучене до българската душевност и психика, а оттам - до смеха на българина, Рангел Вълчанов режисира умело, авторитетно и с явна увереност. Богатата сценография, дело на Елена Иванова, и доста еклектичния подбор на музикалното оформление от страна на Михаил Шишков подсилват данданията и абсурдността на тематиката и образите. Всичко е леко преувеличено, преекспонирано и в същото време силно познато. Началото на представлението вдига високо летвата - за целта са използвани техническите възможности на обновения театър. Това силно начало в един момент се оказва нож с две остриета, защото в някои моменти наситеността на постановката се размива - за щастие не за дълго. Втората част на представлението е по-концентрирана, среща повече отклик у зрителите, може би заради фрагментите от музиката на Бобан Маркович, които създават много специфично настроение.
Актьорският състав без изключение играе на много високо ниво. Тончо Токмакчиев, Албена Колева, Ана Вълчанова, Георги Мамалев и Герасим Георгиев са "изтипосани" субекти - дали тъмни, дали балкански, дали и двете заедно, прегърнали по някой проблем, болка и характерна черта на населението по тукашните земи и умело жонглирайки с това приковават вниманието на публиката до самия край на представлението.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *