Разговори за Детската Аполония

|
- Г-жа Ивелина Палакова, разкажете за Вас и Вашата група.
Ние сме вокална група "Лолипоп" от град Пловдив - града на тепетата. Групата е квинтет - ученици от четвърти "а" клас на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий - училище с профил музика, изобразително изкуство и хореография. Казвам се Ивелина Палакова и съм преподавател по музика. Ръководя тази група вече 10 години. Тук сме с камерния състав, иначе това е хор "Лолипоп" и в Пловдив ни знаят именно като хор. Тук в Созопол съставът на групата включва: Георги, Кирил, Весела, Александра - те всички са в четвърти клас и пеят в групата от влизането си в училището преди четири години, участвали са в много концерти и конкурси. Тодор е в първи клас, участва в "Мини Лолипоп", сформирана в детска градина и по този начин се осъществява приемствеността.
- Тази година за пръв път сте на "Аполония". Какви са вашите впечатления?
- И.П.: Участието ни на "Аполония" е резултат от нашите награди - в Пловдив беше организиран национален конкурс за забавна детска песен. Ние се представихме две поредни години, спечелихме първо първа награда, а след това втора. Участието ни тук е вид награда за нашите усилия.
Георги: Тук е много красиво и има много таланти, радвам се, че съм тук и участвам в "Аполония". Представяме се с девет песни - най-различни, на различни езици.
Александра: Мисля, че се представихме добре, но можем и по-добре.
Кирил: "Аполония" много ни харесва и точно в Созопол посетихме Археологическия музей и много галерии.
И.П.: Аз правя хореографията на децата и се занимавам с тях в това отношение. Репертоарът ни е изключително разнообразен - включва песни, които звучат по MTV - на Дженифър Лопес, Майкъл Джексън и други. Трябва да им е интересно, да звучи модерно и съвременно. В същото време трябва да ги научим да обичат българския фолклор, затова и последните ни песни бяха с фолклорно звучене - по-особено, синбеците са направени със симфоничен оркестър. Това възпитава децата в любов към фолклора, към българското. Благодарни сме на сдружение "Духовно огледало", което ни покани в тяхната база и благодарение на тях има къде да се изявим. В Пловдив ни познават, на "Аполония" участваме за пръв път и се надяваме да идваме и други години - да стане традиция. По повод обръщането към фолклора и възпитанието на децата в дух на съхранение на традициите, в училището има фолклорен ансамбъл, който е с деца от първи до седми клас, те се наричат "Таралежчета". Децата са Димитър, Цонка, Гергана, Светозар, Валентин, Благовест, Стойка и Мария. Те са ученици от един и същи клас, както и "Лолипоп". "Таралежчетата" са шести "а" клас. Изучават хореография в училище, народни танци. Костюмите им са изключително атрактивни, последният костюм е лично творчество. Тук е и тяхната преподавателка.
 
Снежа Иванова, ръководител на "Таралежчета": Формацията съществува от шест години. Това са деца, които в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" са се обучавали от първи до четвърти клас по програмата "Стъпка по стъпка". Тази програма я има в някои училища, всеки клас има име на класа - като символ, като знак или емблема. Самите те бяха таралежи, затова решихме, че тази формация, макар че вече са шести клас, е продължи да се нарича така. В класната им стая имаше един много красив таралеж с пояс, който танцуваше ръченица, и съм на мнение, че емблемата е много добра. Децата се занимават от първи клас и ще продължават да се занимават с хореография. Така с всяка измината година те показва все по-добри и по-добри резултати. Най-важното е, че те са носителите на нашия фолклор, който е толкова тачен и толкова уважаван по света. От много малки обикват фолклора - което е по-трудно за деца, които са далеч от него. Най-приятно е, когато ги видите не само по концертни участия, а и по дискотеки и други места, където възрастни хора не могат да изиграят едно право хоро, а те стават и се забавляват чудесно. Това според мен е много важно за тяхното бъдещо развитие като личности.
Миналата година бяхме в Несебър и се върнахме с първа награда от провеждащия се там Международен фолклорен детски фестивал.
Мечтата ни е да сме до дванадесети клас заедно - абитуриенти.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *