Раздадоха наградите “Бронзов лъв”

|

На 7 декември в Националния дворец на културата в рамките на Софийския международен панаир на книгата  бяха раздадени годишните награди на Асоциация „Българска книга” за най-добър издателски проект на годината.
Тази година жури в състав: проф. Греди Асса, Иглика Василева, Иван Христов, проф. Кирил Гогов, Мариян Кенаров, Марин Бодаков, Рада Шарланджиева и Стойко Василев присъди две големи награди „Бронзов лъв” (статуетка и грамота) за цялостно реализиран издателски проект на:

- Издателство „Дамян Яков” за  „Царството на славяните” от Мавро Орбини. 

Фундаментално издание за осмисляне на корените на българската история и култура. Проектът запълва празнота в българската историография и служи за основа за написването на „История славянобългарска” от Паисий Хилендарски. Проектът се отличава с изключително високи качества на превода от староиталиански език, дизайн и добро полиграфическо изпълнение.

Издателство „Дамян Яков” получи и специално отличие от  журналистическото жури: за принос в популяризирането на непознатите извори на българската история чрез издаването на първия цялостен превод на „Царството на славяните” от Мавро  Орбини.

- Издателство „Емас” за „Книга за царете („Шах – наме”) от Абулгасем Фердоуси.

Ключова книга в литературата на Изтока, за пръв път е представен филологически превод от персийския оригинал. Изящество на поезията, придружено от адекватен академичен коментар на преводача, дизайн и добро полиграфическо изпълнение.

Журналистическото жури (Андрей Захариев, Гриша Атанасов, Ирина Вагалинска, Пепа Йорданова, Петър Величков, Силвия Чолева) присъди наградата за издателски проект с най-голяма обществена значимост на издателство „Изток – Запад” за две книги – „Таралеж се жени” от Яна Язова и за „Великите трагедии” на Шекспир , нов превод на Александър Шурбанов. 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *