Разказите на Валентин Пламенов са отново тук

|
На 3 февруари издателство "Сиела" представи сборника с разкази на Валентин Пламенов "Разкази на едно софийско копеле".
Разказите са обединени в пет цикъла: "Моят "Патриарх Евтимий", "Галерия", "Не умирай до довечера...", "Приятелят на джуджетата" и "Пътници". Към появилите се в първото издание са добавени и нови, писани буквално преди смъртта му през 2003 година.
Валентин Пламенов е роден в София. Завършва българска и френска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е във в. "Стършел" и в Българския културен център в Делхи. Главен редактор е на в."Нов Българан" - под това име Пламенов възстановява някогашния хумористичен вестник "Българан".
Автор е на 10 пиеси и 20 книги, между които "Китовете се самоубиват в неделя", "Преди антракта", "Белият човек", "Възпитаните трупове пращат писма".
В драматургията дебютира с пиесата "И утре ще си хубава", поставена в Младежкия театър. "Здравей, аз съм рачето Стаматко" е втората му творба за сцена, за която получава националната младежка награда за драматургия. В киното работи с режисьори като Иван Андонов и Никола Корабов. Пламенов е автор на повече от 400 сценария за телевизионни предавания, над 200 за националното радио, на стотици статии и фейлетони в периодичния печат.
Носител е на много национални литературни награди, сред които "Чудомир" и "Алеко", на международната литературна награда в Бордигера, Италия, и на редица други международни отличия. След множеството награди става един от най-младите членове на Съюза на българските писатели.
Книгата представиха накратко директорът на ИК "Сиела" Светлозар Желев и съпругата на автора Дафинка Пламенова.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *