Райтърът GOAT: “Графитите са повече от изкуствo.”

|
Може би сте забелязвали как сред сивите сгради има такива, които правят впечатление с цветовете си. Цветове, които някой дръзко е надраскал с флакон в ръка. Ако сте се разхождали из софийските улици, вероятно са ви правили впечатление четири цветни разкривени букви, настанили се самодоволно по фасадите на старите блокове. Може би сте ги виждали и по вагоните на влаковете – буквите GOAT. Техният създател – един от най-известните райтъри у нас – ми разказва за градската субкултура на графитите и къде точно е мястото им в сивото ни ежедневие.
 
Как избра името си?
По-скоро то избра мен. Абревиатурата означава „Greatest of all times” („най-великият на всички времена”). Това е ирония, разбира се – не съм най-добрият на света. Освен това, на английски означава „коза”.
 
Как реши да се занимаваш с графити?
Запалих се от интернет. Усетих енергията и магията на графитите и като всяко дете трябваше да пробвам. Взех първия флакон, нищо не се получи, разбира се, но с времето научавах нови неща, ставаше ми все по-интересно. С времето стана навик, това ми е най-голямото удоволствие. Покрай графитите можеш да научиш супер много неща, да си изградиш собствена философия за живота.
 
Смяташ ли, че в България има добри условия за развитието на тази култура?
Да, тъй като за България това е нова култура. Законите не са чак толкова лоши, лесно можеш да излезеш на улицата. При влаковете е различно, там е малко по-сложно. В София има много стари сгради и е доста приятно да се рисува върху тях. Естествено, върху новите и хубавите сгради никой не иска да рисува.
 
Възприемаш ли това, което правиш, като изкуство?
Да, но не наблягам толкова върху самото изкуство. За мен графитите са нещо повече.
 

А наясно ли си, че е вандализъм?
Е, това е до преценка. Има места, където е все тая има ли графити, даже някъде е по-добре с тях. Какво нарушаване на закони, какъв вандализъм, това е просто боя върху повърхност.
 
Каква е целта и социалната мисия на творчеството ти?
Върховната ми цел е лично удовлетворение. Ако трябва да говорим за някаква социална мисия – тя е публичното пространство да е на всички, всеки да може да прави с него каквото поиска. Повече графити означават повече свобода. Флаконът е много голямо оръжие.
 
Могат ли да се печелят пари с това?
Могат, ако си добър артист и правиш красиви неща. Има много добри артисти в България напоследък.
 
Участваш ли в някакви по-мащабни проекти?
Не се ангажирам много. За ON! Fest гледах да помагам с каквото мога. За мен е много хубаво, че можем да работим с едни от най-добрите райтъри в Европа – Brus & Soten.
 

Би ли участвал в нещо комерсиално?
Бих, ако има достатъчно добър интерес за мен. Повече пари означават повече пътувания, повече боя.
 
Как се приема творчеството ти?
Всеки човек е различен. Важното е хората да си гледат живота, да не се настървяват да го мразят или да имат лично негативно отношение към него. Да не му обръщат толкова внимание.
 
Има ли мода в графитите?
Има, като навсякъде другаде, макар че не е чак толкова ясно изразена. Но младите харесват някого и гледат да му подражават. Виждат, че той прави само влакове, примерно, и те почват да правят влакове. И аз съм бил така, и аз съм повтарял това, което съм харесвал в по-добрите.
 
Какво от конвенционалното изкуство харесваш?
Харесвам модерното изкуство. Динамичното, бързото. Харесвам Flying Fortress, Herakut. Голям фен съм на калиграфията. Фен съм и на Доньо Донев, лека му пръст, опитвам се да продължавам посланието на неговата работа. Вдъхновявам се от анимационни сюжети.
 
Какво прави графитите онова специално нещо за теб, с което искаш да се занимаваш?
Те са нещо доста лично. Има техники, които лесно можеш да овладееш. А след това почва много работа и надграждане все повече и повече. Това е път, по който се развиваш. Графитите са свързани с пътуване, с това да си на различни места. В наши дни хората нямат време да ходят по галерии. Влаковете и сградите са нашите платна.
 
Какво очакваш да се промени за теб в близко бъдеще?
Надявам се да съм обиколил доста големи градове. И да имам много повече боя.
 
Какво е усещането да виждаш името си изписано навсякъде из града?
Храни ти егото. И най-вече, спомняш си за момента, когато си го правил. Почваш да си мислиш колко яко беше. Всяко парче си има собствена история. Всеки е индивидуален. Скоро си гледах стари снимки и си спомнях всичко. Направо не мога да повярвам какви неща съм правил.
 

Интервюто води Десислава Гичева
Коментари (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One Response to Райтърът GOAT: “Графитите са повече от изкуствo.”

  1. 1
    2012-12-16 22:27:44
    SLAYER
    Браво!!!Надъхвам се от тези думи и се гордея ,че си от моя град Ловеч и от моя квартал :) Все пак преди теб е имал друг райтър който е бил 1 ,а именно Red1 в нашия град трябва да продължават да се раждат най-добрите графити артисти и да си превърне във традиция.Дано и аз някога да заслужа 1 ,но трябват доста усилия много риск и труд :).