„Раната“ на Фатих Акин спечели бургаските зрители

|
Епичният филм на Фатих Акин „Раната“ за арменския геноцид, от който се навършват сто години, спечели наградата на зрителите в 13-о издание на „София филм фест на брега“ - Бургас. Множество почитатели на киното от арменската общност в морския град съпреживяха ужаса, любовта и надеждата на своите сънародници. Призът „Сребриста чайка“ пое Стефан Китанов- Кита с обещанието да стигне до Фатих Акин. На фестивала в Адана преди две години турският режисьор споделил с него, че работи по този филм.

Само с пет стотни „Раната“ измести трайно задържалият се в избора на зрителите „Солта на земята“ на Жулиано Салгадо и Вим Вендерс. Но пък спечели „Сребриста чайка“ от журито с председател проф. Георги Дюлгеров. Той обяви: „Журито оценява тревогата на пътя, по който върви човечеството, и надеждата за неговото спасение“. Китанов определи документалния филм като изключителен „химн в името на природата, човечността и хуманността“. Наградата на публиката за най-добър късометражен филм - Златен плакет на областния управител- бе отредена за документалната лента на Андре Андреев - „Пламен“. Бургаските зрители изгледаха дванайсет филма от конкурсната програма за приза „Джеймисън“.

„Наистина ме изненадахте“, сподели изключително развълнуван проф. Г. Дюлгеров, когато зам.кметът Йорданка Ананиева – член на журито, прочете протокол от тайно заседание на оценителите: „Журито взе решение да удостои Георги Дюлгеров с почетна награда Сребриста чайка за цялостен принос към българското и световно кино. Както и за последната му лента „Буферна зона“, събрала овациите и високата оценка на филмовата публика“.

Минути преди прожекцията Дюлгеров заяви, че е в конфликт на интереси и „Буферна зона“ не влиза в класацията. Неговите съграждани обаче горещо аплодираха филма и застаналите пред тях именити бургазлии - Руси Чанев и Георги Дюлгеров. Зрителите се застояха след прожекцията с огромното желание да поговорят с тях, да ги поздравят и да изкажат мисли, породени от филма. Дюлгеров сподели девиза си „Където и да съм, Бургас е с мен“, изписан на диск, събрал публикации и интервюта от и за него, подготвен от Регионална библиотека „Пейо Яворов“.

Филмите от следващото издание на „София филм фест на брега“ ще се прожектират на най-съвременната техника за показване на филми. Това се случва и сега, каза Дюлгеров, но с техника под наем. Предстои да се закупи нова специално за Общинско кино „АБ“. А само след месец - през май - ще се постави началото на „София филм фест на брега за учащи“. Започват безплатни седмични прожекции за ученици и студенти, след които ще има беседи-разговори. В столицата това се прави от шест години, за „да възпитаваме младото поколение в стойностите на съвременното кино“, поясни Стефан Китанов, директор на „София филм фест“.

Финален акцент на 13-я „София филм фест на брега“ постави българският филм „Урок“, отличен с наградата на столичната публика и професионалното „изключително международно жури“, както определи оценителите Кита. Бургаските киномани имаха шанса да се видят и разговарят с режисьорите на „Урок“ Кристина Грозева и Петър Вълчанов, с актрисата в главната роля Маргита Гошева и актьора Иван Савов. Актуален, истинен, филмът получи любовта на публиката.

Радка БАЛЕВАКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *