Рая Побережная и говорещите й фотопортрети

|
Рая Побережная е първата чужденка подредила фотографска изложба в уютното пространство на бургаската галерия “13-тото стъпало”. Снимките й са част от експозицията “All about you”.

Рая живее в Приморско и все повече се влюбва в България. Непозната за българската публика, тя избра Бургас да представи своите портретни композиции.

Родена в румънския град Фокшани, област Вранча, на 15 декември 1947 година. Завършва Педагогически университет “Херцен” в Санкт Петербург/1971/. От 1972 година живее в литовския град Вилнюс. Занимава се с живопис и художествена фотография. Участвала е в 27 изложби в Литва и зад границите й. Дълги години е сътрудничила на Норвежката художествена галерия “Gallery – 83” град Олесунд. От 1996 г. да 2009 тя е показвала свои творби във Вилнюс на различни места - в галерии, културни центрове, Руския драматичен театър, Националната телевизия, Държавната техническа библиотека. Участвала е в конкурси, организирани от международни фото салони в Португалия, Австралия, Виетнам, Тайван, Словения, Сърбия... Печелила е множество призове, дипломи и медали. Член е на Съюза на фотохудожниците в Литва и Латвия и на Международната федерация на фотографите.

“Обичам да снимам хората, обичам да откривам духовното в тях, да разкривам индивидуалността на всеки един от тях, да надничам в душата им” – казва Рая. Харесва да превръща фотокамерата в прозорец и на собствената си душа. Тя създава своята снимачна площадка както художникът подхожда към картината, която ще рисува. Стреми се обстановката, която обгражда моделите й, да е духовно интимна, подчинена на абсолютно доверие. За своите фотографски етюди тя едновременно режисира, гримира и декорира. Подчертава уникалността на всеки един от моделите си. Харесва да бъде едновременно постановчик и фотограф. Портретите на нашите съвременници са уникални с това, че разкриват отблизо отпечатъка на лицето и неговото индивидуално излъчване. Класическото черно и бяло в нейната фотография е напомняне за съвършенството на двата цвята. Цветността е нейното възприемане на света. Пастелно и разточително експресивно в червено, жълто и синьо струи от картините й. Някъде вътре се прелива фотографията с четката на художника. Ярка изразителност, постигната с фотокамера от истински художник.

Рая е нарекла своите фотографии с вътрешната си емоция “Зелена любов”, “Това е невъзможно”, “Необикновен момент”, “Антракт”, “Бяло и черно”, “Светлина и сянка”, “Спомен за времето”, “Сладости”... Другото е оставила за публиката и зрителя.

Перфектното качество на фотосите допринася за пълната естетическа наслада. Те въздействат с неустоима привлекателна сила.

Изложбата ще гостува на бургазлии до 31 октомври.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *