Реджеб Кюпчу се ражда всяка пролет

|
През един априлски ден си отиде поетът Реджеб Кюпчу, оставяйки след себе си род, оптимизъм и голямото си сърце, завещавайки на хората богатото си творчество.
Поетът е роден на 28 септември 1934 г. в село Куклен, Пловдивска област. От 1956 г. живее и работи в Бургас. Бил е строителен работник, журналист, кореспондент на в. „Нова светлина“, служител в тогавашния Окръжен съвет за култура.
Автор е на книгите „Въпросите продължават“ (1962), „Животът не е сън“ (1956), „Приятели мои, да тръгнем“ (1967). Носител е на наградата за поезия на град Бургас.
Негови стихове за превеждани на няколко европейски езика. Реджеб Кюпчу почина преждевременно на 26 април 1976 г.
Той не е роден в Бургас. Но Бургас е градът на неговата любов и на синовете му. Тук са неговите приятели — известните поети Христо Фотев, Илия Бурджев, Стойчо Гоцев, Недялко Йорданов, Димитър Велинов. Те остават близки на семейството му и след неговата смърт.
Поетът имаше свой път, който започваше от неопетнения светъл извор на неговата душа. Той не искаше да върви по посочен път, по задължителен път. Той казваше „пътят е мой, когато сам го откривам“.
Семейството на поета сега живее в Истанбул, но всяка година на 26 април идва в Бургас, за да посети гроба му. Той идва в тази България, за която Реджеб Кюпчу написа:
 
Аз не съм чужденец,
аз съм твой син.
..........
Българийо,
аз съм твой син
и мои са твоите пътища.
 
Реджеб живее. Той се ражда всяка пролет. Открита е неговата поезия за света. Той обичаше всички хора. Със стиховете си носеше красота, живееше за тях.
Реджеб обичаше морето. Той черпеше своето вдъхновение от него.
И какво, че вълните умират. Неговият смях не се плаши.
Той идва при нас и ни носи поезия — направо със сърцето си.
 
Денят е еднакво учтив
към тези,
които са дали нещо от
себе си
и си отиват,
и към тези, които идват
с нови мисли.
 
Днес поезията на Кюпчу се изучава в Република Турция, а името му се произнася редом с името на световноизвестния турски поет Назъм Хикмет.
 
На 26 април от 10 часа приятели и близки ще посетят гроба на Реджеб Кюпчу в Бургас. От 14 часа в конферентната зала на хотел „Приморец“ ще се проведе национална среща на турските поети в България.
 

Мюджеля Билял
председател на УС на Турски културен център „Реджеб Кюпчу“, БургасКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *