Режисьорът на претендент за “Оскар” ще представи филма си в София

|
Милчо Манчевски ще представи лично “Сенки” на 17 март, от 18.30 часа в кино Люмиер. “Сенки”, копродукция с България (копродуцент “Камера”, Димитър Гочев), е най-амбициозният досега проект на 47-годишния македонски режисьор, и македонският претендент за „Оскар” в категорията за най-добър чуждоезичен филм.
 
Българската публика познава почерка на Милчо Манчевски като кинотворец с игралния му дебют „Преди дъжда”(1994) - отличен с над 30 международни награди, сред които „Златен лъв” от Венеция (1994 г.) и номинация за „Оскар” (1995) за най-добър чуждоезичен филм, както и от представянето на филма му „Прах” (2001) на международния София Филм Фест 2002.
 
Новата лента „Сенки” на Милчо Манчевски разказва съвременната история на талантливия млад лекар Лазар Перков, чийто живот се преобръща драматично след като по чудо оцелява при жестока автомобилна катастрофа. Върнал се към живота, той още по-болезнено усеща липсата на нещо изключително важно, което ограбва смисъла на съществуването му. В поредица от призрачни срещи с хора, които вижда как умират отново и отново, Лазар се превръща в герой на истински трилър. Той отчаяно се бори да предотврати чуждото страдание и да изкупи вината на предишните поколения.
 
„Сенки” е филм за секса, смъртта, и още няколко важни неща, казва Милчо Манчевски. – Той разказва за човек, който в опита си да води диалог със смъртта, става по-витален и се зарежда с още по-силно желание за живот.”
 

По материали на София Филм Фест
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *