Рено-Гарсия Фонс – пътешествие на юг през февруари

|
На 6 февруари 2010 г. в зала "България" ще гостува виртуозният басист Рено-Гарсия Фонс със своя квартет и със специалното участие на фламенко танцьорката Сабрина Ромеро.

Те ще представят албума си "La Linea del Sur".

Рено Гарсия Фонс е роден през 1962 г. близо до Париж в семейство, произхождащо от Каталуния. Отрано започва да свири на контрабас и завършва парижката консерватория, но по-важното е, че става ученик на Франсоа Рабат, който му разкрива тънкостите на изкуството да свириш на контрабас и го въвежда в източната музикална традиция. На 21 г. Рено Гарсия Фонс вече е спечелил всички значими конкурси и е време да започне собствената си кариера като пусне на свобода фантазния си стремеж да смеси различни стилове и музикални култури. Десет години по-късно той добавя пета струна на контрабаса и така преобръща възможностите и звученето на инструмента. Така контрабасът става равноправен солиращ инструмент и импровизиращият му глас става много спечифичен, тъй като освен това Рено Гарсия използва и пицикато и con arco (с лък) техника на свирене и е определен от критиката като “Паганини на контрабаса”. В ръцете му контрабасът може да звучи като цигулка, фламенко китара, гумбри или перкусионен инструмент.

“Рено-Гарсия Фонс постига звучене на виртуозен мултиинструменталист, като използва само един инструмент – контрабаса. Той събира широк диапазон от звуци – от класическа и арабска цигулка, близо до текстурата на уда и челото, като същевременно прави онова, което се предполага, че правят басистите – поддържа ритъма за изпълнителите около него. “ сп. Сонглайнс

С осем албума зад гърба си за мюнхенския лейбъл Ениа, Рено Гарсия Фонс не спира да радва и едновременно с това да изненадва своята публика. В новия си албум La linea del Sur френският басист отново обръща погледа си на юг, към Средиземноморието, както и в предходния си студиен проект – Entremundo. Но сега виртуозният изпълнител разширява своето понятие за Юга, като чертае една въображаема линия La linea del Sur, която е нещо като негова детска реминисценция, връзката му с неговия средиземноморски свят, с Юга, с Латинска Америка, с фламенкото и джаза.

Обаятелни мелодии, изящни обрати и виещ се и завладяващ ритъм изпъстрят презокеанското пътешествие на Рено Гарсия. Вълнуващите авторски композиции са поднесени от чудесен състав – Давид Венитучи - акордеон, Кико Руис - китара, Паскал Роландо- перкусия напомнящ за формата, с който той работи преди години за албума си Alborea. Всеки един от музикантите във “въображаемия” фламенко квартет е първокласен инструменталист и е способен да извае изящна мелодия, да накара инструментът си да запее. Някои от пиесите звучат интимно, а в други квартетът е сякаш цял оркестър. Новият елемент в разходката на Юг е песента на изумителната фламенко изпълнителка Есперанса Фернандес. Тя внася невъобразимо разнообразие и богатство в звученето и добавя ярки цветове в андалуската картина, като хвърля мост между Испания и Новия свят. Стиховете на трите песни на Есперанса – Caballera de mi amor, El Agua de la vida, Enamorada са написани от самия Рено Гарсия, като за вдъхновение му е послужило творчеството на средновековния персийски поет и мистик Руми. Албумът е организиран като книжка с истории – всяка една от пиесите е впечатляващ разказ за безграничния, фантазен юг, а импресионистичните фотографии на Хавиер Арсенийас завършват естетическото удоволствие. За пореден път Рено Гарсия Фонс обединява различните традиции и го прави наистина неповторимо, виртуозно и с много артистизъм, като за всичко това допринася и специалното участие на фламенко танцьорката Сабрина Ромеро.

Концертът на Рено-Гарсия Фонс La linea del Sur се осъществява с любезната подкрепа на Френския институт в София.

Билети може да намерите в мрежата на Тикет Плюс (www.ticketplus.bg) в интернет и на касата на зала “България”, в Дюкян Меломан и много други каси (адресите на сайта на Тикет Плюс).


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *