Рецитал на Евтушенко в НДК

|
На 18 юни зала 7 на НДК събра много приятели и почитатели на поезията на Евгений Евтушенко.
Емблематичният руски поет със световна известност, прозаик, публицист и кинорежисьор пристигна в България преди няколко дни за Осмата Международна писателска среща, организирана от Съюза на българските писатели (СБП) и фондация "Славяни". Авторският рецитал на Евтушенко съвпадна с премиерата на две нови негови книги на български, издадени от издателство "Български писател" - стихосбирката с избрани стихотворения "Трета памет" и романа "Не умирай преди смъртта". Председателят на СБП Николай Петев откри вечерта като разказа за двете нови книги и случки с поета. Поетът и дългогодишен приятел на Евтушенко Любомир Левчев също сподели спомени и свои мисли за поезията на лидера сред поетите на поколението на 60-те години в тогавашния Съветски съюз. "Велик е този поет или писател, който принадлежи на повече от един народ" - каза Левчев. - "А това с пълна сила важи за Евгений Евтушенко - той принадлежи на бъдещето." Неговата поезия е антихерметична, свръхотворена, полемична и полифонична. Самият Евтушенко сподели, че все още има много хора, които искат да слушат поезия. "Ако хората искат да слушат поезия, значи, че има тъга по идеалите." - продължи той.
Рециталът премина в редуване на оригиналните стихотворения на руски и българските им преводи. Семейството на Евтушенко - съпругата му и двамата му сина - присъстваха в залата и 18-годишният му син Женя също се включи, като прочете едно от стихотворенията на английски. Към края на рецитала, продължил повече от час и половина, китаристът Николай Тонев и певицата Раиса Полякова изпяха две песни по текстове на Евтушенко. Самият той се включи в изпълнението на втората.
Час след приключването на официалната част от вечерта, Евтушенко раздаваше автографи на българските си приятели.
На 20 юни той заминава за Враца, където ще бъде удостоен с Международната Ботевска награда за приноса си в световната литература от кмета на Враца Воислав Бубев. Евгений Евтушенко е 15-ият кавалер на пристижната наградата.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *