„Рисунки с тънки намеци“ – изложба с карикатура на Илиян Савков в Сатиричния театър

|
 

Днес, 6 октомври от 18 часа, преди първата за сезона премиера в Сатирата, карикатуристът Илиян Савков открива своя самостоятелна изложба с шаржове и карикатури. Тя е озаглавена „Рисунки с тънки намеци“.

Това е първата самостоятелна изложба на Савков за столичната публика за периода от 25 години, в който той се занимава с карикатура. Авторът е избрал изложбеното пространство на Сатиричния театър, откъдето в дните с представления минават между 350 и 500 души.

27

22Изложени са 60 негови карикатури в оригинал. Цифрата не е избрана случайно – именно на 6 октомври със спектакъла „Името“ се открива 60-ият юбилеен сезон на Сатирата.

Да представи изложбата авторът е поканил своя колега Чавдар Николов – също толкова безкомпромисен карикатурист като него.

Карикатурите и шаржовете в изложбата „Рисунки с тънки намеци“ засягат различни теми от света на политиката, спорта и изкуството. Сред тях има и много наградени творби от различни световни фестивали на карикатурата.

savkovИлиян Савков е завършил Английската гимназия в Пловдив. Роден на 11 март 1961 година. Ученик по живопис на проф. Вихрони Попнеделев. Пет пъти е отличаван на най-големия конкурс „Йомиури“ в Токио. Правил е самостоятелни изложби живопис в Сан Франциско, Лондон, Варшава, Варна, Пловдив, Бургас. Негови работи има в публични и частни колекции по целия свят. Председател на българската секция на Международната асоциация „Права на карикатуристите“. През последните десет години е карикатурист на вестник „Стандарт“.

Носител е на над 30 награди от цял свят -Япония, Тайван, Корея, Италия, Сърбия, Турция, Русия. Президентът на Турция Сюлейман Демирел преди 10 години му връчва наградата "Настрадин Ходжа" в Анкара. Три пъти негови творби са печелили големите призове на световния фестивал World Press Cartoon в Потругалия. „Успехът ме споходи на много места по света, но в България ми беше най-трудно" – признава Савков.

Преди 25 години – точно по време на голямата икономическа и духовна криза в България – той започва с карикатурата „по принуда“. Вместо да рисува големи живописни платна, които изискват много и скъп материал, той разбира, че за карикатурата са необходими само туш, перо и малък лист хартия. Много скоро идва първата му голяма награда от Япония, подплатена и финансово.

05-05-2016-13krОт тогава насам майсторът на политическата и вицова карикатура без думи продължава да иронизира героите на нашето време и да ни разсмива. Последните десет години карикатурите на Савков първо виждат бял свят на страниците на периодичния печат.

„Карикатурата е протестът на необяздения човек. За мен тя е безметежното състояние на мисълта и духа“ – споделя карикатуристът. 

17

06

По материали на Сатиричния театърКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *