Робин Гиб – една сбъдната мечта

|
Нежният глас на легендарното трио Би Джийс Робин Гиб изнесе блестящ концерт пред препълнената зала 1 на НДК на 25 октомври, по покана на Жокер Медиа.
Една от най-успешните поп групи в света, Би Джийс са извоювали легендарен статус по света и нас както с фалцетните си диско хитове, така и с романтичните си балади.
Братята се прочуха със своите изключителни вокални хармонии и ненадминато композиторско майсторство и усет към хита. За тях да напишат и изпеят успешна песен заедно бе толкова нормално, колкото например дишането.
След като през 2003 коварна болест отне живота на Морис Гиб (втора загуба на брат след смъртта на детето-чудоАнди Гиб през 1988), съвършената симбиоза на легендарното трио бе нарушена и останалите живи сиблинги Бари и Робин решиха да сложат край на Би Джийс.
През 2004 Робин се отправи на соло турне, заедно с българския китарист Николо Коцев и през 2006 и 2007 концертира активно, изпълнявайки предимно песни на Би Джийс.
Въпреки осезаемата липса на големия брат и основен композитор на Би Джийс Бари Гиб, шоуто на Робин е сбъдната мечта за родния меломан, една дългоочаквана възможност да се докосне до вълшебното изкуство на тримата, макар и изпълнено от един.
Робин бе придружен на сцената от музиканти на Софийската Филхармония и перкусионистът Калин Вельов, както и пианистът Нелко Коларов, беквокалистката Амалия и китаристът Николо Коцев, които работят с него отдавна.
Умилена до сълзи, публиката приветстваше най-известните песни на Би Джийс, като „How Deep Is Your Love", "Night Fever", "More Than A Woman", "You Should Be Dancing", от саундрака на култовия филм „Треска в събота вечер”.
Хитовете и баладите се редуваха една след друга и времето минаваше неусетно, защото всеки от нас, сигурен съм, ги свързва с особен емоционален сантимент. Робин можеше да изпълни още три хитови концерта, без да повтори нито една песен.
Най-добре и истински прозвучаха соловите парчета на Робин “Saved by the bell” и „Juliet”, както и незабравимите хитове на триото с негови оригинални вокали – „Massachusetts” и „I started a joke”.
“To love somebody” изправи на крака публиката в залата, която не спираше да обсипва с овации любимия си певец.
Липсата на незаменимия фалцет на Бари Гиб се усещаше най-вече при класиките „Tragedy”, “You win again”, “New York mining disaster”. Майсторските вокални хармонии, редувани с лирични солови включвания на Робин винаги са били отличимата черта в звука на Би Джийс, като тук бяха компенсирани от усилията на беквокалистите.
Робин Гиб завърши с експлозивно повторение на „You should be dancing”, сред гора от ръце и бурни овации.
Можем да благодарим на Жокер Медиа за срещата с този наистина легендарен музикант и да се надяваме, че както Робин шеговито обеща: „Следващия път ще доведа Бари...”


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *