Рожденият ден на Яворов беше отбелязан от библиотекарите на Бургас

|
Всяка година на 13 януари библиотекарите от Регионалната библиотека “Пейо Яворов” в Бургас идваме в Поморие на паметника на Яворов, за да поднесем цветя по случай рождението на поета и да се преклоним пред гения му.
През 1978 г., когато се е чествал 100-годишния юбилей на големия български поет, библиотеката е получила за патрон неговото име.
Поморие в ранните часове на деня беше пуст и студен. Само едно тъжно и самотно куче ни придружи до Яворовите скали.
Тук някога е идвал поета, за да гледа морето и да спасява душата си от сивото и нерадостно ежедневие на държавен чиновник. През септември 1898 г. той е бил назначен като телеграфист в Анхиало. Трябвало е да изживее една безкрайно самотна зима. В писмата си до близки той се оплаква, че службата го убива. “Умирам”, “задушавам се” са най-често срещаните думи в неговата кореспонденция. Но тук в Анхиало пък се ражда и едно от великолепните му стихотворения “Калиопа”, свързана с действително изживяно любовно чувство.
През лятото поморийци провеждат традиционните поетични културни празници “Яворови дни”. Традиция е и Националния рецитал-конкурс по творби на поета и Националния конкурс за поезия. Рожденият ден на поета обаче традиционно се забравя.
 

Текст и снимка: Соня Кехлибарева, библиограф
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *